Saturday, April 12, 2008

Σε έναν κόσμο ηλιθίων η τέχνη πρέπει να προστατεύεται.#1

.



Η αρχαία Αθηναική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρή. Έπρεπε να είναι, γιατί ήταν περιτριγυρισμένη από εχθρούς. Αλλά είχαν έναν μικρό περιφραγμένο χώρο όπου (μετουσιωμένα) μπορούσαν να ειπωθούν τα πάντα. Αυτό ήταν το θέατρο. Έτσι σε μια πόλη που δημόσια απαγορευόταν η βλασφημία υπήρχε χώρος για τον βλάσφημο Αριστοφάνη. Σε μια πόλη που η αιμομιξία ήταν τόσο απαγορευμένη όπου δεν υπήρχε ούτε λέξη για αυτό το αμάρτημα υπήρχε χώρος να μιλήσει ο Σοφοκλής για το άρρητο αρρήτων στον Οιδίποδα ή ο Αισχύλος να μιλήσει με οίκτο για τον όλεθρο που σκόρπισαν οι Αθηναίοι στους Πέρσες. Αυτό ήταν που έκανε τους αρχαίους Έλληνες σπουδαίους.

Στη σημερινή κοινωνία τέτοιος χώρος δεν υπάρχει. Ο κάθε Άδωνις μπορεί να λογοκρίνει έργα που δεν γουστάρει και ο κάθε παραπληροφορημένος μπλόγκερ να απειλήσει με ξυλοδαρμό καλλιτέχνες που δεν συμφωνεί με το έργο τους.

Και όμως αν υπάρχει μια διέξοδος από την περιρρέουσα ηλιθιότητα αυτή είναι η σύγχρονη τέχνη. Και αυτή η διέξοδος πρέπει να μείνει ανοιχτή πάση θυσία.


Joseph Beuys, “Wie man dem toten Hasen die Bilder erklart” (1965)

67 comments:

Anonymous said...

sth ousia prepei na prostateuomaste apo ka8e eidous fasistes alla kai apo ka8e eidous xrhsimous hli8ious me sum8hmata opws h apoluth eleu8eria ths texnhs, tou logou, tou tupou klp

Urfurslaag said...

βρε καλώς το ανακόντα...

Urfurslaag said...

Μάρτινγέιλ λυπάμαι άλλα από ανθρώπους σαν και εσένα χρειάζεται προστασία η τέχνη, όπως και η ελευθερία γενικότερα. Από μπερδεμένους δεξιούς που επικαλούνται το άγαλμα της ελευθερίας για να εφαρμόσουν ακραία δουλεία είτε σε εργασιακές συνθήκες είτε σε εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα.

artois said...

Επειδή και αυτό το ποστ σου είναι συνέχεια των προηγούμενων που είχαν ως αφορμή την σκυλοκαλλιτεχνάρα, σού θυμίζω ότι το δέσιμο με σκοινί ενός άσιτου και ημιθανούς σκύλου και η έκθεσή του σε γκαλερί ΔΕΝ περιλαμβάνεται OYTE στα ανθρώπινα δικαιώματα, ΟΥΤΕ στα δικαιώματα των ζώων.

Συντάσσομαι με την άποψη martingale ότι, στην περίπτωση της σκυλοκαλλιτεχνάρας, όντως, έχουμε να κάνουμε με έναν γνήσιο φασίστα. Και μόνον γι αυτό, δεν θα έπρεπε να βρίσκει υποστηρικτές, πέραν του χώρου των νεοναζιστών.

Urfurslaag said...

Και ποιός είπε πως η τέχνη πρέπει να δεσμεύεται από οποιουδήποτε είδους δικαιώματα?? Ποιός είπε πως η τέχνη πρέπει να είναι ηθικά αγνή για να είναι υψηλάς αισθητικής? Ποιός είπε πως οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν πρέπει να είναι ηθικοί ή να σέβονται οτιδήποτε?

artois said...

Αυτό κατάλαβες πως έγραψα; Υποστήριξα κάπου πως η τέχνη πρέπει να ηθικολογεί; Σε συλλαμβάνω μπερδεμένο...
Mήπως απάντησα στο προηγούμενο σχόλιό σου;
:
Urfurslaag said: ...επικαλούνται το άγαλμα της ελευθερίας για να εφαρμόσουν ακραία δουλεία είτε σε εργασιακές συνθήκες είτε σε εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα.>


Αλλά ακόμα κι αν κατάλαβες αυτό που ήθελες να καταλάβεις, ακόμα κι αν νομίζεις ότι μόνον οι δεξιοί επικαλούνται το άγαλμα της ελευθερίας (ξεχνάς ότι το ίδιο κάνουν και όλοι οι νεοταξίτες αυτοπροσδιοριζόμενοι ως "αριστεροί") υποστηρίζεις, δηλαδή, πως μόνον οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως καλλιτέχνες έχουν δικαίωμα μα κάνουν εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα;

(συνεχίζουμε άλλη ώρα... με περιμένει ο Μπρεχτ και δεν θέλω να τον στήσω.)

artois said...

* διόρθωση:

δικαίωμα να κάνουν εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα;

Urfurslaag said...

@ Αρτουά: Ναι._

Φυσικά καλλιτέχνης δεν είναι όποιος αυτοπροσδιορίαεται ως τέτοιος αλλά όποιος παράγει καλλιτεχνικό έργο.

Μπορούμε να συνεχίσουμε μετά το ραντεβού σου...

Anonymous said...

Τζάμπα κόπος Urfurs. Ας φτιάξουμε τις βαλίτσες μας κι ας μεταναστεύσουμε σε κάποια χώρα που γνωρίζει την αξία του πολιτισμού. Εδώ έχουν μείνει πια μόνο άνθρωποι που νομίζουν ότι ο πολιτισμός τους ανήκει...

Άντε παιδιά, στήστε και καμία "πολεμική αρετή των Ελλήνων" για να γιορτάσετε το ωραίο, το μεγάλο και το υψηλό. Κι αφήστε εμάς τους διεφθαρμένους να κακοποιούμε αθώα σκυλάκια και να ξεστομίζουμε θολοκουλτουριάρικες ανοησίες.

Anonymous said...

Είχες καιρό να μανουριάσεις μπλογκοτρολάκι Αρτουά?
Αντε στη τρύπα σου πάλι, ματαιωμένε τενεκέ.

ATHENA said...

ΕΙΠΑΜΕ ANYTHING GOES ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.
ΕΠΙΜΕΝΩ Σ ΑΥΤΟ.

Υ.Γ.
Η ΑΓΑΥΗ ΣΚΙΖΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΤΩΜΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ...

Urfurslaag said...

Αθηνά η τέχνη δεν είναι σεξ για να μιλάμε για συνενούντες ενήλικες. Τα παιδιά ας πούμε κάνουν τέχνη και (πρέπει να) είναι κοινωνοί του κόσμου της τέχνης.

Marina said...

Η τέχνη δημιουργείται για να περνάει κάποια μηνύματα.
Αγαπητέ urfurslaag για να κάνουμε ένα πείραμα.
Ας αντικαταστήσουμε το θέμα "σκύλος" με το θέμα "μωρό".
Πηγαίνει λοιπόν ο λάτρης της τέχνης "που δεν δεσμεύεται απο οποιουδήποτε είδους δικαιώματα" και βλέπει ότι ο καλλιτέχνης έχει δέσει με σκοινί ένα ανθρώπινο βρέφος..που υποσιτίζεται. Η καλύτερα μία μητέρα, τη δική σου μητέρα.Το δικό μου μωρό, τη δική μου μητέρα.
Στο όνομα της Τέχνης λοιπόν και σύμφωνα με την άποψή σου είναι αποδεκτό, ή όχι?

ATHENA said...

TO ΣΕΞ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ ;-)

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΜΠΑΤΣΟΥΚ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΨΙΣΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΟΥΝΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΡΑΣΗ.

ΗΛΠΙΖΑ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΖΕ ΚΑΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ...

λολιτα said...

αγαπημενη μου μαρινα ,φανταζομαι οτι για να παρει ενα μωρο θα ειχε καποιου την συγκαταθεση γιατι απο οτι ξερω δεν υπαρχουν και πολλα μωρα αδεσποτα!σε αντιθεση με σκυλακια..

ξαναλεω ο σκυλος δεν εγινε ετσι επειδη βρισκοταν στην εκθεση αλλα επειδη λογω της υπερβολικης ευαισθησιας ολων μας ηταν στον δρομο...κατα την διαρκεια των τριων ωρων ηταν δεμενος αλλα τις υπολοιπες σιτιζονταν κανονικα και απο οτι ξερω ειναι μια χαρα...

Τατιάνα Ραπακούλια said...

Έχω κάποιες απορίες.

1. Τι είναι τέχνη;

2. Ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει τι θα επιτρέπεται στην τέχνη και τι όχι;

3. Υπάρχει αντικειμενική ηθική;

Νομίζω ότι αν δεν συμφωνήσουμε όλοι σε μια απάντηση τουλάχιστον για το δεύτερο ερώτημα (και αν συμφωνήσουμε στο δεύτερο, μπορούμε να προσωρήσουμε και στο πρώτο) δεν έχει νόημα η συζήτηση.

Όσο για το τρίτο ερώτημα, τίθεται περισσότερο ως τροφή για σκέψη...

Anonymous said...

Όλοι εσείς που όψιμα ανακαλύψατε ότι πιαστήκατε κορόιδα μ' αυτή την ιστορία, τώρα πασχίζετε να βρείτε επιχειρήματα τραβηγμένα από τα μαλλιά αντί να προβληματιστείτε με τους εαυτούς σας που ακολούθησαν σαν πρόβατα έναν τυχαίο σκύλο.

Παραλληλίζετε το ανείπωτο ψυχικό τραύμα ενός ανθρώπου που δένεται με λουρί για να γίνει έκθεμα, με άλλον έναν σκύλο που μένει κάπου για λίγες ώρες δεμένος και τον χαζεύουν οι περαστικοί. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. Όταν πηγαίνετε για καφέ και δένετε τον σκύλο σας στην καρέκλα γίνεστε φασίστες; Σαδιστές; Φυσικά και όχι. Όπως φυσικά και θα έπρεπε να σας συλλάβουν έτσι και κάνατε το ίδιο με το παιδί σας.

Άλλοι πάλι επιμένετε ότι έχουμε να κάνουμε με την κυριολεκτική δολοφονία ενός ζώου (χωρίς όμως να προσκομίζετε έστω και μισό στοιχείο της προκοπής) και μετά επιλέγετε να συγκρίνετε ό,τι σας βολεύει. Άλλο πράγμα οι σκηνικοί κώδικες του αρχαίου θεάτρου Αθηνά μου κι άλλο τα εικαστικά. Ο Γκόγια είχε ζωγραφίσει τον Κρόνο που τρώει ένα μωρό (μια εξαιρετικά δυσάρεστη και δυνατή εικόνα). Μήπως δεν είναι τέχνη και ο Γκόγια; Ή μήπως να αποκαθηλώσουμε τον πίνακα γιατί κάποιος έβγαλε βρώμα ότι ο τύπος που πόζαρε όντως έτρωγε ένα μωρό;

Τέλος, δεν αντέχω να ακούω ερωτήματα που έχουν βασανίσει γενιές διαννοούμενων και καλλιτεχνών για αιώνες να απαιτούν απάντηση στα σχόλια ενός blog. Όποιος θέλει να μάθει τι είναι τέχνη, δεν έχει παρά να αφιερώσει τη ζωή του σ' αυτή. Και πάλι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να απαντήσει με έναν ικανοποιητικό ορισμό. Όσο για "αρμόδιους" και άλλα γραφικά, υπάρχουν μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και πουθενά αλλού. Άρα το ερώτημα θα έπρεπε να είναι αν η ελευθερία είναι καλό πράγμα ή μήπως πρέπει να επιβάλλουμε ελέγχους και τιμωρίες σε όσους την επιδιώκουν.

Τα υπόλοιπα στο τελευταίο post που ανέβασα, με τίτλο "είσαι αυτό που διαβάζεις".

Urfurslaag said...

εεε Νεφέλικα σε ευχαριστώ, με βγάζεις από τον κόπο να απαντήσω εγώ. Με καλύπτεις απόλυτα.

:-)

Το τι είναι τέχνη είναι σχεδόν αναπάντητο ερώτημα. Αλλά μια που μόλις διάβασα το "Η προέλευση του έργου τέχνης" του Χάιντεγκερ και μερακλώθηκα θα γράψω σχετικό ποστ.

Α και κάτι τελευταίο. Δύσκολα κάνω χιούμορ στο σεξ και στην Τέχνη.

ATHENA said...

OK ΠΑΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ

ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΡΦ, ΟΥΤΕ Ο ΝΕΦΕΛΙΚΑΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΛΕΩ.

Τατιάνα Ραπακούλια said...

Νεφελίκα: δεν μάσησα ούτε στιγμή με την ιστορία του σκύλου, και δεν ψάχνω δικαιολογίες. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν οι άλλοι, και δεν αποτολμώ να το εικάσω. Οι γενικεύσεις συχνά παραπλανούν. Άσε που είναι και άσχετο αυτό με το θέμα.

Άσχετο επίση με το θέμα είναι το αν ο συγκεκριμένος σκύλος βασανίστηκε και πέθανε ή όχι. Η κουβέντα έχει ξεφύγει απ' αυτό. Όλοι νομίζω πια έχουμε αντιληφθεί ότι ο σκύλος αυτός μάλλον δεν πέθανε, ή τέλος πάντων δεν ξέρουμε τι απέγινε. Το θέμα έχει μετατοπιστεί στο ρόλο της τέχνης και στο αν θα πρέπει να έχει κάποια όρια ή όχι.

Ουρφ: "Δύσκολα κάνω χιούμορ στο σεξ και στην Τέχνη."

τσ, τσ... με απογοητεύεις. Δύσκολα συζητώ με ανθρώπους που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. ;-)

Επί του θέματος: απορώ πώς λες ότι ο Νεφελίκας σε κάλυψε. Στην πορεία της συζήτησης θυμάμαι καλά ότι έχεις πει κάπου πως το έργο του Βάργας είναι τέχνη, και πως είναι αξιόλογο ακόμη κι αν ο σκύλος πέθανε (ίσως η διατύπωση να διαφέρει λίγο, αλλά όχι επί της ουσίας). Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω έχεις δηλώσει παντοιοτρόπως ότι η τέχνη κατά τη γνώμη σου πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερη, ότι ο καλλιτέχνης είναι δικαιολογημένος ακόμη και να σκοτώνει ή να βασανίζει ένα ζωντανό πλάσμα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης.

Αυτό συζητάμε εδώ, νομίζω, και όχι αν ο σκύλος του Βάργας πέθανε ή όχι.

Γι' αυτό έθεσα και τα τρία μου ερωτήματα. Γιατί αν θεωρείς ότι στην τέχνη όλα επιτρέπονται (ή ακόμη και επιβάλλονται), θεωρείς ότι η δική σου άποψη είναι η σωστή και θα πρέπει να επικρατήσει, έστω κι αν ένα σωρό κόσμος είναι της αντίθετης γνώμης (κάνω λάθος;). Επισης, καλό θα είναι να βρεις ένα σαφές κριτήριο για το τι είναι τέχνη (πράγμα ομολογουμένως δυσχερέστατο), διότι αν το έργο του Βάργας είναι τέχνη, τότε είναι δικαιολογημένο να σκοτώσει το σκύλο, σύμφωνα με τις αρχές σου - αν όμως ΔΕΝ είναι τέχνη και είναι μια παπαριά, τότε ΔΕΝ είναι και δικαιολογημένο (πάντα σύμφωνα με τις δικές σου αρχές).

Νομίζω ότι είναι ένα σημείο πολύ λεπτό. Δηλαδή θα επιτρέπουμε να βασανίζουν σκύλους μόνον όσοι κάνουν "αληθινή" τέχνη; Και πώς θα αποφασίζουμε ποιοι είναι αυτοί; Με τι κριτήρια; Και αν σε μια ομάδα ας πούμε 100 ανθρώπων οι 80 δεν επιθυμούν το βασανισμό σκύλων σε καμμία περίπτωση και οι 20 θέλουν να επιτραπεί στο όνομα της τέχνης, θα έλεγες ότι πρέπει παρ' όλα αυτά να προσπαθήσουν αυτοί οι 20 να επιβάλουν την άποψή τους; Ακόμη και αν τα ποσοστά αντιστραφούν και είναι η πλειοψηφία αυτή που θέλει να επιτρέζει το βασανισμό εν ονόματι της τέχνης, πιστεύεις ότι θα έπρεπε να μπορεί να επιβληθεί η άποψη αυτή και στη μειοψηφία;

Προσωπικά, νομίζω ότι είναι αδύνατον να οριστεί η τέχνη, πολύ λιγότερο δε η "καλή" τέχνη. Νομίζω επίσης ότι η ηθική είναι απόλυτα υποκειμενική. Δια τούτο δεν ισχυρίζομαι ότι έχω δίκιο όταν λέω ότι ΕΓΩ, προσωπικά και υποκειμενικά, δε γουστάρω να βασανίζονται και να πεθαίνουν ζωντανά πλάσματα για κανένα λόγο, πολύ λιγότερο μάλιστα για την τέχνη. Χέστηκα για την τέχνη, μάλιστα, αν θέλετε να ξέρετε.

Λατρεύω το Βαν Γκογκ (είμαι απλοϊκή, τι να κάνουμε). Αν μου έλεγαν ότι για να σωθεί η ζωή ενός σπουργιτιού χρειάζεται να καταστρέψουμε όλους τους πίνακες του Βαν Γκογκ, εγώ πρώτη θα τους έριχνα στην πυρά.

Δικαίωμά σας, ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι, να έχετε άλλη άποψη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σεβαστή, μιλώ ειλικρινά. Αν όμως πετύχω στα αλήθεια κανένα σκύλο δεμένο σε γκαλερί να πεθαίνει από τη δίψα, θα τον πάρω από εκεί μέσα και θα πλακώσω στον γκαλερίστα στο ξύλο.

Ελπίζω ότι υπήρξα σαφής.

Τατιάνα Ραπακούλια said...

Καλημερούδια!

Ουρφ, έκανα μια σκέψη ακόμη αφού έκλεισα το καβουρδιστήρι μου χτες το βράδυ. Έχω την εντύπωση (και πάλι διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) ότι έχεις σχηματίσει την ιδέα ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στην πράξη του Βάργας "δεν καταλαβαίνουν από τέχνη" (εξ ου και το "σε έναν κόσμο ηλιθίων...").

Ωστόσο αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις σίγουρα. Μπορεί να καταλαβαίνουν από τέχνη, μπορεί να ξέρουν τι είναι τέχνη (λίγο έως πολύ διαισθητικά, όπως όλοι μας), αλλά να έχουν άλλη ιεράρχηση αξιών από τη δική σου (νομίζω ότι πάρα πολλοί εντάσσονται στην κατηγορία αυτή). Μπορεί επίσης να έχουν διαφορετική αντίληψη από εσένα ως προς το τι είναι τέχνη (πράγμα πολύ πιθανό). Ούτε το ένα όμως, ούτε το άλλο, δε τους καθιστά "ηλίθιους" και δεν ακυρώνει την αξία των απόψεών τους.

Κατανοώ ότι η δική σου άποψη δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αβασάνιστη ούτε απροβλημάτιστη.

Ελπίζω ότι κατανοείς κι εσύ το ίδιο για τις απόψεις κάποιων άλλων

Anonymous said...

urfurslaag maresei pou diabazeis Heidegger kai aporripteis Pleurh, o prwtos htan kai melos tou Nazistikou kommatos telos pantwn gia thn istoria to anaferoume.
panta na ksereis oti h apoluth eleu8eria einai apoluth turannia kai gia auto se politismenes koinwnies exoume to legomeno koinwniko sumbolaio mazi me enan agrafo kanona h8ikhs. otan twra arxisoume tous h8ikous sxetikismous giati auto na einai texnh h giati auth na einai h h8ikh h apanthsh einai pali apo thn skopia tou sxetikismou giati o dikos sou orismos h dikh sou h8ikh na einai swsth.
twra ka8e koinwnia antilambanetai thn h8ikh me bash thn pleiopshfousa apopsh, like it or not auth einai h pragmatikothta. me alla logia ta oria ths eleu8erias tou logou ths texnhs klp einai dusdiakrita alla panta uparkta. uparxei mia lepth grammh pou diaxwrizei thn prosbolh apo thn kalws ennoumenh proklhsh. sto periptwsh tou skulou h koinwnia apodexthke oti akoma kai sthn skepsh autou tou sumbantos o kallitexnhs den einai para enas antalantos xrhsimos hli8ios (proswpika den upegrapsa).
apo kei kai pera h apaithsh sou na exeis apoluth eleu8eria ws eikastikos, kallitexnhs kai den kserw gw ti den einai sebasth apo mena, dioti egw san mh eikastikos den mporw na kapsw mia agelada opws o tarkowski kai na mhn paw mesa, h na arxizw na prosballw thn aksioprepeia tou allou kai na mhn exw sunepeies. kai btw o tarkowski einai enas megalos malakas o idios o Stanislaw Lem eipe gia to Solaris oti o Tarkowski den katalabe tipota, ase de thn ateleiwth skhnh sthn autobahn tou Kyoto.
Tespa na sai kala pantws

Anonymous said...

pantws mporei na eimaste mperdemenoi genika, dioti apla ta erwthmata einai mperdemena kai den uparxoun plhreis ka safeis apanthseis ektos kai einai kapoios platwnisths. apo thn allh to an kapoioi epikalountai to agalma ths eleu8erias gia na bombardizoun auto den shmainei oti epitrepei se kapoious allous na kaine, na skotwnoun kai na basanizoun en onomati ths texnhs. kai epipleon ws koino exw dikaiwma na krinw thn ka8e texnh h atexnia.
kai kleinw legontas oti kapoioi antilambanontai thn texnh ws autoskopo kai idaniko, opws kai kapoioi thn episthmh anti gia meso gia thn ekseugenish ths zwhs mas. oi prwtoi einai frikia kai oi deuteroi ftiaxnoun uperoxous Dr Strangeloves

Urfurslaag said...

Αθηνά μου δεν κάνω ότι δεν καταλαβαίνω...πραγματικά προσπαθώ να συνεννοηθώ μαζί σου. Και αυτός ο διάλογος είναι τιμή μου μια που είσαι από τις πιο συνεννοήσιμες ανάμεσα σε όλους αυτούς με τους οποίους διαφωνώ.

Αγαπητή και τσαχπίνα Αόρατη Μελάνη: Αν έχεις καταλάβει πως παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά τότε με απογοητεύεις εσύ. Απλως έχω τις (λίγες) σοβαρές μου στιγμές.

Όπως καταλαβαίνεις τα ερωτήματα που θέτεις απαιτούν ένα νέο ποστ και όχι μια πρόχειρη απάντηση σε σχόλιο.
Να σου πω πάντως ότι τον Βαν Γκογκ που λατρεύουμε και οι δύο τον απέριπταν στην εποχή του όχι οι 80 στους 100 αλλά οι 999 στους 1000.
Η αλήθεια των έργων του όμως είναι τόσο δυνατή και καθαρή που τελικά επιβλήθηκε.

Τέλος να σου πω πως οι υποκειμενικότητες δεν με καλυπτουν. Μου αρέσει να βρίσκω την αντικειμενικότητα κάθε φορά.Θα προσπαθήσω να το κάνω στο επόμενο ποστ μου.

ΥΓ. Ο κόσμο της τέχνης δεν αποτελείται μόνο από τους καλλιτέχνες αλλά και από το κοινό και τους γκαλερίστες. Φυσικά έχει δικαίωμα ένας καλλιτέχνης να βασανίσει ένα ζώο καθρεφτίζοντα την κοινωνία μας που βασανίζει ζώα αλλά και το κοινό της τέχνης έχει δικαίωμα να αντιδράσει σταματώντας τον βασανισμό συμμετέχοντας στο έργο ενεργά.
Έτσι τουλάχιστον (οφείλει να) λειτουργεί η σύγχρονη τέχνη.

Urfurslaag said...

1.Βρε Μάρτινγκέηλ δεν έχω διαβάσει πουθενά στον Χάιντεγκερ "να φάμε τους εβραίους λάχανο" όπως λέει ο Πλεύρης.
Και ο Κνουτ Χάμσουν ήταν μέλος του Ναζιστικού κόμματος και τι με αυτό; Τα βιβλία του είναι αριστουργήματα. Για να μην μιλήσω για την Λένι Ρίφενσταλ...
Η βασική μου αντίρηση με τον Πλεύρη είναι ότι είναι ηλίθιος όχι τόσο ότι είναι Ναζί. :-)

2.Λυπήσου με εμένα και τους συνομιλητές μας και γράφε με ελληνική γραμματοσειρα

3.Για τις περι τέχνης θέσεις σου ελπίζω να σου απαντήσω στο ποστ που γράφω τώρα.

4. Συμφωνώ μαζί σου πάντως πως η τέχνη για την τέχνη είναι μια μεγάλη αρλούμπα αν και οι καλλιτέχνες που έχουν μπεί σε τέτοια μονοπάτια στα δικά μου μάτια είναι μάλλον άγιοι παρά φρικιά.

Anonymous said...

Όσο συμβολικό και ελεύθερο και να είναι ένα έργο τέχνης, όπως όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα δημιουργήματα υπόκειται σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια και νόμους. Προφανώς κάποιος που σκοτώνει είναι εγκληματίας, αν και συνήθως όταν το κάνει για το καλό του έθνους ή της θρησκείας του πολλοί τον θεωρούν ήρωα.

Προσέξτε όμως τώρα το εξής: Αν τραβήξω ένα φιλμ που δείχνει ένα ζώο να κακοποιείται, θα είμαι καλλιτέχνης που δίνει μια γροθιά στο στομάχι κλπ (με την προϋπόθεση ότι το φιλμ απλά καταγράφει και δεν προκαλεί την κακοποίηση). Αν όμως φέρω το ήδη κακοποιημένο ζώο μπροστά στα μάτια ενός αμήχανου κοινού, ξαφνικά θα θεωρούμαι σαδιστής ψευτοκουλτουριάρης γιατί ενόχλησα την αισθητική των δήθεν φιλότεχνων.

Η αμεσότητα και το πλαίσιο παίζουν ρόλο λοιπόν, καθώς και τα ηθικά αντανακλαστικά που έχουμε καλλιεργήσει μέσα μας. Όταν τα τοπικά κανάλια κατέγραψαν τον Nativitad (άνθρωπο) να κατασπαράζεται από Ροτβάιλερ, κανείς δε μπήκε στον κόπο να κάνει κάτι γι' αυτό. Ούτε καν όσοι ήταν παρόντες. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα που πεθαίνουν στις πόλεις όλου του κόσμου. Η εικόνα όμως ενός ταλαίπωρου σκύλου στο παράταιρο περιβάλλον μίας γκαλερί δεν είναι αποδεκτή. Παράλογο;

Marina said...

@λολιτα, το θεμα που θίγω δεν είναι το αδέσποτο σκυλί ή το μωρό. Είναι η ιδέα περί ζωής. Δεν βρίσκω διαφορά στη θυσία ενός πλάσματος, είτε είναι "αδέσποτο" = δεν καλύπτεται νομικά, είτε "βρέφος" = καλύπτεται, είτε τελικά έζησε ή πέθανε, το ζητούμενο είναι η απήχηση του γεγονότος στις μάζες. Σε εμάς δλδ. Βάζοντας ένα πιασάρικο τίτλο σε ένα γεγονός που βγάζει μάτι, "Τέχνη", η ιδέα αφαίρεσης ζωής εγκρίνεται; H απόδειξη είναι ότι ναί, εγκρίνεται. Αυτό απέδειξαν οι 100άδες άνθρωποι που κύτταγαν την έκθεση χωρίς αντίρρηση. Στο όνομα της Τέχνης γινόμαστε προβατάκια.
Ο καλλιτέχνης το πέτυχε το ζητούμενο που τόσο ενόχλησε.
Μπέεεε

Marina said...

Να συμπληρώσω ότι διαφωνώ με αυτού του είδους τη Τέχνη

Anonymous said...

Τέχνη είναι να βάνεις (sic) το τόπι στο μπακλαβωτό.

Μεγαλύτερος τεχνίτης ο Μαραντόνας (sic).

artois said...

Ο Nefelikas συμφώνησε:
Όταν πηγαίνετε για καφέ και δένετε τον σκύλο σας στην καρέκλα γίνεστε φασίστες; Σαδιστές; Φυσικά και όχι.


Χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία, αν και δεν το κατάλαβες. Αυτό είναι το χάρισμα της καθαρά διαλεκτικής μου μεθόδου, που κάποιοι ανίδεοι χαρακτηρίζουν τρολάρισμα.

Όποιος δένει ένα σκυλί δεν γίνεται φασίστας, αλλά πολύ περισσότερο δεν γίνεται καλλιτέχνης. Ε;

Γιατί το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκα, δεν ήταν η ζωοφιλία ούτε τα δικαιώματα του καλλιτέχνη, όπως κατάλαβες εν τη αφελεία σου, αλλά η αστειότητα, του να χαρακτηρίζεται (και να χαρακτηρίζετε) ως έργο τέχνης η κάθε παπαριά που οι "φιλότεχνοι" σπεύδουν να υπερασπίσουν.

Αν το δέσιμο ενός σκύλου είναι έργο τέχνης, τότε σας προσκαλώ στην καθημερινή υπαίθρια έκθεση του πάρκου της γειτονιάς μου - (Urfurslaag, το δεύτερο παστίς σου). Εκεί θα βρείτε άπειρα τέτοια έργα για να θαυμάσετε, εσείς οι εραστές της Τέχνης του Δεμένου Σκύλου.

Μετά τραβήξτε και μια κριτική ανάλυση περί της συμβολοποίησης των δεμένων σκύλων, ώστε να έχουμε να γελάμε για δέκα μέρες.

Και αν μετά από αυτή την μετάληψη στην Τέχνη του Δεμένου Σκύλου να επιμένεις να εγκαταλείψεις τη χώρα μας και να μας αφήσεις στο έλεος των ...απολίτιστων, τότε

...καλό σου ταξίδι nefelikas! για το δρόμο θα σου φτιάξω σκυλοκεφτεδάκια από αδέσποτο για να συμβολοποιήσω το σύνολο των κρεατοφάγων που δεν εκτιμούν τους vegetarian. Eύχομαι εκεί που θα πας να έχει ίντερνετ για να μην στερηθούμε ολωσδιόλου τη διανοητική αύρα σου.

υ.γ. Mην το παίρνεις επάνω σου... δεν σε θεωρώ διεφθαρμένο. Οι διεφθαρμένοι με εξιτάρουν.

artois said...

Urfurslaag said:
@ Αρτουά: Ναι._ Φυσικά καλλιτέχνης δεν είναι όποιος αυτοπροσδιορίαεται ως τέτοιος αλλά όποιος παράγει καλλιτεχνικό έργο.
Μπορούμε να συνεχίσουμε μετά το ραντεβού σου...



Ωραία, μετά από αυτή τη διευκρίνησή σου, τα λογικά follow up που προκύπτουν είναι πολλά. Ας ξεκινήσω, αλλάζοντας την διατύπωση τηε ερώτησής μου και προσθέτοντας μία ακόμα:

Yποστηρίζεις, δηλαδή, πως μόνον όσοι παράγουν καλλιτεχνικό έργο έχουν δικαίωμα να κάνουν εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα;

Θεωρείς ως καλλιτεχνικό έργο το δέσιμο με σκοινί ενός άσιτου και ημιθανούς σκύλου σε μια γκαλερί;

Anonymous said...

Ο μπλογκοδιαλέκτης, ο μπλογκοκριτικός, ο μπλογκοκριτής, ο μπλογκόλιθος της εφαρμοσμένης μανουρικής Artois(σου λείπουν οι μέρες του μονιτορ πολυ μωρο μου, ε?)
Τσου ρε artoiΛάκη!

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Anonymous said...

ρε γαμημένε μικρέ ανθρωπίσκε urfurslaag έχεις βρίσει τον Βενιζέλο τους e-roosters, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τονΑντώναρο, έχεις βρίσει και κατασυκοφαντήσει τον rideronthestormthd, συκοφάντησες τον Τόλαρο και τόσα άλλα, και έχεις το θράσος ρε μπουρδελόσπορε να διαμαρτύρεσαι?!?!?!????


ΤΟ ΜΟΥΝΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΓΕ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ!!!!
ΘΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΕ ΠΟΥΣΤΗ?

Urfurslaag said...

Γειά σου ρε Μανωλάκη Ζορό

Anonymous said...

σε ποιόν Μανώλη μιλάς ρε πατημένη κατσαρίδα urfurslaag??
είσαι χαζός ή απλώς μαλακομπουκομένος?

ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΡΕ ΣΚΑΤΟΠΟΥΣΤΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗ ΗΛΙΘΙΕ.

Urfurslaag said...

Ρίχτα Μανωλάκη!!! μη μασας, πες τα να τα βγάλεις από μέσα σου

artois said...

Ωραιότατα!

Το ότι αφήνεις όλα αυτά τα άκρως χυδαία, σεξιστικά και ομοφυλοφοβικά σχόλια, μου δίνει κάθε δικαίωμα να υποθέτω ότι είναι προβοκατόρικα για λόγους ευνόητους.

Άκρως απογοητευτική η πρώτη μου και τελευταία "συνάντηση" με το μπλογκ σου.

Σε θυμάμαι από μία συμμετοχή σου σε άλλο μπλογκ, και, είχα σχηματίσει διαφορετική εντύπωση.

Anonymous said...

Απίστευτο!
Πρωτή φορά ο artoiΛακης μαζεύειτα μπογαλάκια του και την κάνει για άλλη παραλία.
Key-em?(εμ καίει, δε θα έκαιγε;-)
(ρε ουστ proistorika μπλογκοτρολάκια.Sync,sync,sync,sync,sync,sync,ουουουου).
Εντω μεταξύ που την είδε την ομοφυλοφοβία o καυλοφοβικός, θα σας γελάσω:-)

Urfurslaag said...

Ρε Αρτουά πλάκα μου κάνεις ή είσαι εντελώς τρελός?

UrBaN said...

"
nefelikas said...
Τζάμπα κόπος Urfurs. Ας φτιάξουμε τις βαλίτσες μας κι ας μεταναστεύσουμε σε κάποια χώρα που γνωρίζει την αξία του πολιτισμού.
"

Θα αστειεύεσαι...Φίλε μου, αν θέλεις να φύγεις be my guest και σου εύχομαι να βρεις αυτό που ψάχνεις με άλλους, του δικού σου ανώτερου επιπέδου.