Saturday, April 19, 2008

Κάνοντας ζιγκ-ζαγκ στις νερατζιές με τον Πλεύρη (σκέψεις για τη λογοκρισία)

.





.

61 comments:

Georgios Giannopoulos said...

Όμορφο το βίντεο και αισθητικά και από ουσία.

Είναι ωραίο που στο τέλος σηκώνεσαι και κλείνεις την κάμερα (και δεν το κόβεις στο μοντάζ).

Orestis said...

Ναι αλλά έτσι βλέπουμε και την επίδραση της λατρείας του μακαρονοτέρατος στην μπάκα του ούρφους.
Πάντως πρέπει να αρχίσει ο κόσμος να αντιμετωπίζει σοβαρά την άνοδο των ακροδεξιών στην Ελλάδα γιατί το έχουν πάρει πολύ ανάλαφρα όλοι και πολύ με προβληματίζει αυτό...

Anonymous said...

ασχετα με πλευρη εσυ θα εδινες αυτο το βιβλιο στο παιδ σου?

Sakoulakis said...

Δε θα έλεγα τόσο ότι το έχουν πάρει ανάλαφρα όλοι, όσο το ότι φαίνεται η αδυναμία των περισσοτέρων να εκφράσουν κάποια αντίθετη άποψη με τεκμήρια και πειστικότητα.

Το θέμα δεν είναι πόσοι το έχουν πάρει θερμόαιμα το ζήτημα - ιδαίτερα μάλιστα όσοι το έχουν πάρει πολύ θερμόαιμα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να παραπαίουν σε ανούσιες συνθηματολογίες, ύβρεις, και 'προφανή συμπεράσματα', στην καλύτερη. Γιατί στην χειρότερη επιδίδονται σε ταυτόσημες, με τις ακροδεξιές, ενέργειες καταπατώντας τις ίδιες αξίες και τις ίδιες ελευθερίες που πολεμάνε (και καλά) να διατηρήσουν. Και φυσικά υπάρουν πολλοί λόγοι για να δικαιολογήσει κανείς τον αυταρχισμό του.

Κατά τα άλλα η λογοκρισία είναι καταδικαστέα σε όποιον και αν εξασκείται.

Urfurslaag said...

@ ggia: θένκς :-)

@ Ορέστης: α)το Μακαρονοτέρας με ευλογεί καθημερινά με την αφθονία της παρουσίας του στο στομάχι μου.
β) Συμφωνώ μαζί σου, δεν του δίνουν την σημασία που έχει.Οι περισσότεροι σφυρίζουν αδιάφορα. Αναρωτιέμαι τι περιμένουν για να αντιδράσουν

-=IMAGINOS=- said...

Η πλάκα Καρύστου χρειάζεται λίγο ειδικό βερνίκι να γυαλίσει. Θα είναι άπαιχτη μετά.

Urfurslaag said...

@ Μάρτινγκέιλ: Φυσικά και θα του έδινα το βιβλίο να το διαβάσει. Ποιό είναι το πρόβλημα, μην την παίξει με λογοτεχνία? μακάρι να την παίζει με τέχνη παρά με τσόντες. Φτάνει πια με τις βλακώδεις ψευτοσεμνοτυφίες.

@ Σακουλάκης: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η λογοκρισία είναι απαράδεκτη. Είμαι αντίθετος και όταν την υφίσταται αλλά και οταν την προκαλεί ο Πλεύρης και ο κάθε Πλεύρης.

Urfurslaag said...

ΥΓ. @ Μάρτινγκέιλ: Σε ευχαριστώ σε ευχαριστώ σε ευχαριστω που έκοψες τα γκρίκλις.

Urfurslaag said...

Γειά σου βρε Ιμάτζινε! ακόμα έχω τύψεις που σε τσουβάλιασα με τους άλλους στο Τζάνγκλ και τα άκουσες χωρίς να φταις... :-)
χαίρομαι που δεν μου κρατάς μούτρα και σε βλέπω στο μπλογκ μου.

Giannis Kafatos said...

ευχαριστώ ω, κύριε πλευρώτους που μου δώσατε την ευκαιρία να διαβάσω ένα ωραίο βιβλίο, που ομολογώ παρουσία της βλογκόσφαιρας ότι δεν το 'χα πάρει χαμπάρι.
Ξεκίνησα να το διαβάζω και το προτείνω ανεπιφυλάκτως. Η ατμόσφαιρά του είναι το κάτι άλλο!!!
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Anonymous said...

στο σπιτι σου εχεις απολυτο δικαιωμα να δωσεις οτι βιβλιο θες στο παιδι σου απο πεντχαους μεχρι μαξιμ και πλειμπου. ο ρολος του σχολειου ειναι αλλος και μην μου πεις οτι για παραδειγμα το καμα σουτρα μπορεις να το θεωρησεις παιδαγωγικο βιβλιο για να ειναι σε καθε σχολειο.
αλλα εγω σαν γονεας ομως δεν θελω το παιδι μου να εκτιθεται στα ζιγκ ζαγκ και στα ζιγκ ζουγκ και σε καθε ειδους παρτουζολογια εντος σχολειου, οποτε πρεπει να ειναι σεβαστη και η αποψη μου.
οποτε στο σπιτι σου δωσε ΒουΒου, σουπερ κατερινα, καμασουτρα και ταντρικο σεξ στο πενταχρονο. δεν λεω οτι θα βγει βιαστης η αλητης αλλα σιγουρα προτιμω το σχολειο να δινει αλλο βιβλιο. η τουλαχιστον απο την στιγμη που θα μπορει να διαβασει παπαδιαμαντη στο πρωτοτυπο. πραγμα που αμβιβαλλω πολλα παιδια να μπορουν να κανουν σημερα
με λιγα λογια ειναι θεμα προτεραιοτητων.

Urfurslaag said...

φυσικά πρέπει να γίνει σεβαστη η γνώμη της πλειοψηφίας σε μια δημοκρατία. Και το ζιγκ ζαγκ είναι βραβευμένο με κρατικο βραβείο. Η πλειοψηφία έχει αποφασίσει τα βραβευμένα βιβλια να μοιράζονται στις σχολικές βιβλιοθήκες. Εσύ μπορεί να θες τα παιδιά σου να διαβάσουν το "Εβραιοι όλη η αλήθεια" του Πλεύρη αλλά εγώ δεν θέλω να εκθέσω τα παιδιά μου σε ρατσιστικές ιδεοληψίες.
Λυπάμαι αλλά την πλειοψηφία την σεβόμαστε πάντα σε μια δημοκρατία όχι μόνο όταν μας συφέρει.

ΥΓ
Γιατί όταν μιλάω μαζί σου αισθάνομαι ότι μιλάω σε εναν πεισματάρη δεκαπεντάχρονο?

Anonymous said...

oyrfoyrsalagk

παλιμπαιδιζω λογω προχωρημενης ηλικιας. κανεις δεν ειπε να μπει το βιβλιο του πλευρη μεσα στα σχολεια.
το αν το ζιγκ ζαγκ πηρε κρατικα βραβεια με αφηνει παντελως αδιαφορο, διοτι μπορει να η σαρκα του Αντι Γουωρχολ να θεωρειται απο καποιους αριστουργημα (προσωπικα βαρεθηκα να βλεπω τα παπαρια του αλλου) αλλα δεν θα το δειξω πραιμ ταιμ η παιδικη ζωνη. καταλαβαινεις νομιζω την διαφορα

Anonymous said...

σορρυ για το ονομα αλλα βρισκομουν εν κινησει εκεινη τη στιγμη

Anonymous said...

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτός ο γερο- Ναζί που μας δείχνει με τις πράξεις του ποια βιβλία είναι καλά.

Οι φασίστες έχουν απλώσει τα δύχτια τους για τα καλά και άνθρωποι που αλώνιζαν επί χούντας αλώνίζουν και τώρα αντί να είναι στη φυλακή.

Ο γεροναζί απέδειξε για άλλη μια φορά ότι με τους φασίστες όχι μόνο δεν μπορείς να κάνεις διάλογο αλλά δεν μπορείς ούτε καν να συνυπάρξεις.

Μην ξεχνάμε ότι το ΛΑΟΣ είναι το χουντικό φασιστικό χιτλερικό κόμμα που υποθάλπτει εγκληματίες κατά συνείδηση.

Κάτι τέτοιες στιγμές φαίνεται ακόμα περισσότερο ότι η Δημοκρατία είναι μια έννοια που δεν είναι και τόσο πειστική στις μέρες μας.

Τατιάνα Ραπακούλια said...

Να κάνουμε δημοψίφησμα για το βιβλίο! (μόλις τελειώσουμε με το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό:-D)

Urfurslaag said...

Αν τον Γουόρχολ τον θεωρείς τσόντα, ε ναι χίλιες φορές να δείχνει τσόντα η τηλεόραση παρά βλακείες τύπου μεσημεριανάδικα και πρωινούς καφέδες που δείχνουν τα κανάλια.

Ανώνυμε, αυτό ακριβώς.

Urfurslaag said...

Και ένα δημοψήφισμα για τα βιβλία στις σχολικες βιβλιοθήκες...και ένα δημοψήφισμα για τα σχολικά βιβλία και άλλο ένα για τα εξωσχολικά και τρεις λαλούν και δυό χορεύουν αγαπητη Αόρατη :-Ρ

Anonymous said...

ε τι να κανουμε δεν εχουμε ολοι το αισθητικο σου επιπεδο να αντιληφθουμε το μεγαλειο του Γουωρχος μονο δυο πανεπιστημιακα πτυχια

Urfurslaag said...

Στατιστικής και χρηματοικονομικών αν δεν κάνω λάθος? και θες να έχεις άποψη για την τέχνη?
Ασε μας ρε Μάρτινγκέηλ και εγώ έχω άποψη για την κβαντομηχανική. Να απαγορευτούν τα βιβλία του Χόκινς! λέει αρλούμπες!

FrapDigo said...

Είναι πραγματικά θεσμός αυτό για τους χριστιανοδεξιούς. Τις προάλλες έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ που, μεταξύ άλλων, έδειχνε μερικά επιχειρήματα θρήσκων κατά του γάμου ομοφυλοφίλων:

1) "Γάμος ορίζεται (στη Βίβλο και τα λεξικά) ως η ένωση ενός άντρα." Συντήρηση, θρησκοληψία και τυφλή υπακοή κανόνων δηλαδή (= χριστιανοδεξιούλης).

2) Πσσσς...: "Αν επιτρέψουμε στους ομοφυλόφιλους να παντρευτούν, τί θα ακολουθήσει μετά; Γάμος κτηνοβατών και νεκρόφιλων;" (Ναι, το έλεγαν ακριβώς έτσι...) Με το έτσι θέλω, εξισώνουν τους ομοφυλόφιλους με κτηνοβάτες και νεκρόφιλους, δηλαδή. Όπως ο Άνθιμος εξισώνει τους περισσότερους από εμάς με πόρνους (καλύτερα βέβαια ο,τιδήποτε, παρά όμοιος του Άνθιμου).

Έτσι και ο Μάρτινγκεϊλ: μας ενημερώνει ότι το να έχεις το "Ζίγκ Ζάγκ" και το "Ζίγκ Ζούγκ" (μα τί πνεύμα...) στις σχολικές βιβλιοθήκες, είναι ίδιο με το να έχεις playboy και penthhouse. Με το έτσι θέλω.

Άντε, Martingale, τουλάχιστον βρήκες τρόπο να ενημερώσεις για τα δυο σου πτυχία όλους όσους βαριούνται να κλικάρουν στο όνομά σου. Με το καλό να γίνεις δεκτός και στο phd, κράτα μας ενήμερους.

FrapDigo said...

Α ναι! Sorry για το σπάμ, αλλά ξέχασα να κάνω σχόλιο για το "1ο" επιχείρημα-θεσμό για χριστιανοδεξιούς.

Ο Martingale, επίσης, προβάλει σαν επιχείρημα ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν Παπαδιαμάντη και..."αφήστε τα Ζιγκ-Ζαγκ κατά μέρος".

Όλοι ίδιοι είστε βρε παιδί μου :)

Από κανένα εγχειρίδιο "Be a good right-wing christian" τα διαβάζετε;

Urfurslaag said...

Φραπ ποτέ δεν θεώρησα τα σχόλια σου σπαμ :-) αντιθετα ο Μάρτιν φαίνεται ότι τα κάνει κόπι πέιστ εδώ και στο Τζάνγκλ...

Anonymous said...

ναι ρε ουρφ κοινο ειμαι της τεχνης εχω αποψη, αλλωστε εμας εχετε για πελατες. σε δημοκρατια ζουμε κρινουμε τα παντα.
μπαι δεν γουει χριστιανος δεν ειμαι, ουτε καν θρησκευομενος.
τωρα για τον παπαδιαμαντη που κολησε ο φραπντιγκο. υπαρχει μια λογικη ακολουθια το πως καποιος διαβαζει βιβλια. σε 9χρονο πρωτα του μαθαινεις την προπαιδεια δεν του μαθαινεις κατευθειαν πιθανοτητες και στατιστικη. στην φιλοσοφια δεν πας κατευθειαν στον χαιντεγκερ αν δεν εχεις περασει απο προσωκρατικους. ενα 9χρονο του μαθαινεις κλασσικη λογοτεχνια στην αρχη και μετα οταν μεγαλωσει απο κτα την ωριμοτητα να επιλεξει μονο του το ζιγκ ζαγκ, τον Αγωνα και δεν ξερω γω τι θελει. ΟΠως και να το κανουμε δεν ειναι για την ηλικια αυτη το συγκεκριμενο βιβλιο. Μπορει να ειναι αριστο για εναν ενηλικο.

FrapDigo said...

@Martingale: "ναι ρε ουρφ κοινο ειμαι της τεχνης εχω αποψη, αλλωστε εμας εχετε για πελατες."

Πελάτες; Αυτό θα πεί άποψη για την τέχνη!

μπαι δεν γουει χριστιανος δεν ειμαι, ουτε καν θρησκευομενος.

By the way, να σε ενημερώσω ότι δεν ξέρεις τί χάνεις! :)

υπαρχει μια λογικη ακολουθια το πως καποιος διαβαζει βιβλια.

Μπορείς να μου πείς πού μπορώ να βρω την συγκεκριμένη "λογική ακολουθία"; Πάντως εγώ γουστάρω να διαβάζω την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και τον Πήτερ Παν, έχοντας διαβάσει πρώτα Μπουκόφσκι. Κι αν γουστάρει ας με σταματήσει ο βιβλιοπώλης πριν το ταμείο.

Επίσης, δεν κόλλησα εγώ με τον Παπαδιαμάντη. Εσύ τον πέταξες στο άσχετο κι εγώ απλά σχολίασα.

Τέλος, θέλω να σου συστήσω μια έκφραση που θα ήταν καλό να χρησιμοποιείς συχνότερα, ειδικά σαν υποψήφιος διδακτορικού. Το "κατά τη γνώμη μου". Ταιριάζει μούρλια σε εκφράσεις όπως:

υπαρχει μια λογικη ακολουθια το πως καποιος διαβαζει βιβλια.

ΟΠως και να το κανουμε δεν ειναι για την ηλικια αυτη το συγκεκριμενο βιβλιο.

Anonymous said...

Δεν έχω διαβάσει ούτε μια γραμμή από το βιβλίο, άρα δεν έχω γνώμη για το περιεχόμενό του. Συνεπώς δεν μπορώ και να πάρω θέση επί της ουσίας της δικαστικής απόφασης, δηλαδή εάν όντως είναι ακατάλληλο για παιδιά ή όχι. Διότι, βεβαίως και δεν έχει οποιοδήποτε βιβλίο θέση σε μια σχολική βιβλιοθήκη. Νομίζω δεν χρειάζεται πτυχίο Παιδαγωγικής να το καταλάβει κανείς αυτό. Ο σκοταδισμός πρέπει να αναζητάται στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα βιβλία.
Ο ενάγων είχε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει εναντίον της σχετικής απόφασης του Υπουργείου που αποφάσισε για το βιβλίο. Μα, το ίδιο το άρθρο 16 του συντάγματος μήπως δεν προβλέπει πως η εθνική παιδεία αποσκοπεί στην καλλιέργεια της "θρησκευτικής συνείδησης" των μαθητών κλπ; Όλα κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας λοιπόν. Γιατί να μας εκπλήσσει;

FrapDigo said...

Κατά πόσο είναι καλό, λοιπόν, να τηρούνται κατά γράμμα όλοι οι νόμοι, ανώνυμε; Δεν εννοώ φυσικά να υπάρχει αναρχία, γιατί αν αυτή την στιγμή υπάρξει αναρχία θα δούμε όλοι πόσο ανώριμη είναι η κοινωνία για κάτι τέτοιο (πρώτα από όλους θα επωφεληθούν της αναρχίας αυτοί που την πολεμούν με το μεγαλύτερο μίσος).

Εμένα, ας πούμε, ο νόμος που αναφέρεις μου προκαλεί αηδία. Σαν Έλληνας πολίτης, θέλω να αλλάξει, γιατί ντρέπομαι γι' αυτόν.

Όσο αφορά τη δικαστική απόφαση, κάνε έναν κόπο και δες τί έχει ειπωθεί από δικαστικούς για τον γραφικό δικαστή που έβαλε τη βούλα του στην απόσυρση του βιβλίου.

Λες: "Ο σκοταδισμός πρέπει να αναζητάται στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα βιβλία."

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο σκοταδισμός πρέπει να αναζητάται σε αυτούς που κόπτονται για την πνευματική μας υγεία, θέλοντας να μας προστατεύσουν (εμάς και τους μελλοντικούς "εμάς") από λογοτεχνικά βιβλία. Κρίνοντάς τα με βάση ξεκομμένα αποσπάσματα, ακριβώς με τον τρόπο που δίδασκε ο Πλεύρης "ψυχολογικό πόλεμο" (=προπαγάνδα) στα χρόνια της Χούντας.

ΑΑΡΩΝ ΜΝΗΣΙΒΙΑΔΗΣ said...

Καταρχήν δεν πρόκειται για λογοκρισία, όποιος θέλει πάει στο βιβλιοπωλείο και αγοράζει το βιβλίο. Τι θέλει αυτή η κυρία; Σώνει και καλά να βάλουμε το βιβλίο της στα σχολεία; Όταν δικαζόταν ο Πλεύρης για το βιβλίο του πού ήσαν όλοι τούτοι οι όψιμοι δήθεν εχθροί της λογοκρισίας; Όταν καταδικαζόταν ο Πλεύρης ήταν σωστή η δικαιοσύνη επειδή μας βόλευε; Θα σας άρεζε εσάς να έμαπινε στις σχολικές βιβλιοθήκες το βιβλίο του Πλέυρη;

FrapDigo said...

Ωχ, καλά. Αγαπητέ Ααρών, πάρε όλα τα σχόλια από την αρχή για να καταλάβεις πού έχει φτάσει η συζήτηση.

Στα γρήγορα όμως: Μην μου συγκρίνεις τα γεμάτα προπαγάνδα (=παρουσίαση όποιων στοιχείων, όπως τον βολεύει) βιβλία του Πλεύρη, που κηρύσσουν μίσος και προτρέπουν σε βία. Αν διανοηθείς να το διαψεύσεις αυτό που λέω, θα σου απαντήσω με ανάλογα links. Όχι τίποτα άλλο, απλά για να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ "κακής λεξούλας" και φυλετικού προπαγανδιστικού μίσους.

"Τι θέλει αυτή η κυρία; Σώνει και καλά να βάλουμε το βιβλίο της στα σχολεία;"

Αυτή η κυρία δεν θέλει τίποτα. Άλλοι βράβευσαν το βιβλίο της και άλλοι αποφάσισαν να το βάλουν στις σχολικές βιβλιοθήκες. Tο βιβλίο ήταν ήδη στις σχολικές βιβλιοθήκες, και μετά το έβγαλαν, μάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος. H δικαστική απόφαση βγήκε από έναν γραφικό (κατά τα λεγόμενα συναδέλφων του) δικαστή.

"Όταν καταδικαζόταν ο Πλεύρης ήταν σωστή η δικαιοσύνη επειδή μας βόλευε;"

Ο Πλεύρης καταδικάστηκε για προτροπή σε πράξεις βίας, λόγω των ρατσιστικών του σχολίων στο σαβουροβιβλίο του. Δεν καταδικάστηκε για "κακές λεξούλες", που μάλιστα παρουσιάζονται από τον εξυπνάκια Πλεύρη αποκομμένες από το υπόλοιπο βιβλίο.

Για ρίξε μια ματιά σε αυτό.

Anonymous said...

frapdigo αγνοεις την αναγκαια και ικανη συνθηκη. Οντως αν καποιος εχει διαβασει και καταλαβει Μπουκοφσκι μπορει να διαβασει και τη Αλικη. Το 9χρονο που καταλαβαινει τον Τομ Σογιερ δεν καταλαβαινει καταναγκην τον Μπουκοφσκι. Αλλιως θα διδασκαμε πρωτα διαφορικες εξισωσεις και μετα εξισωσεις δευτερου βαθμου.
Βεβαια εχεις καθε δικαιωμα να πας αναποδα αλλα οχι πως παιδαγωγικα (κατι λιγα ξερω απο διδακτικη των μαθηματικων) θα παρουμε στα σοβαρα την ακολουθια. Και μαλιστα αμφισβητω καποιον αν εχει πολυκαταλαβει Νιτσε η Χαιντεγκερ οταν εχει δεν διαβασει Καντ η Κοντ. Ολοκληρος ο Νιτσε ειναι μια κριτικη κατα του θετικισμου. Οποτε φιλη η ελευθερια φιλτατη η επιστημονικη αντιληψη και σκεψη.
Τωρα η αποψη μου για την τεχνη ειναι αυτη και σε οποιον αρεσει και δικαιωμα εχω να κρινω αν μου αρεσει ο Γουωρχολ η ο αρχιτεκτονας που σχεδιαζει το εξοχικο μου. Δεν καταλαβαινω αυτην την αφ υψηλου θεωρηση του δεν ειστε καλλιτεχνες δεν δικαουστε να ομιλειτε. Ουτε πυρηνικοι φυσικοι, ουτε νομικοι ειναι με δεδομενη μεθοδολογια την οποια αν δεν κατεχεις δεν μπορεις να εχεις αποψη.
Απο κει και περα το πως θα διατυπωνω το λογο μου δεν εχεις κανενα δικαιωμα να μου κανεις συστασεις. Το αν θα παρω το διδακτορικο μου ειναι δικο μου θεμα.
Αν και βλεπω επιλεκτικη δημοκρατια ναι το ζιγκ ζαγκ και οχι για παραδειγμα κατι αλλο. Αν ειμαστε υπερ τηε ελευθεριοτητας στα σχολεια να μπει και ο Πλευρης.
Επειδη εγω δεν ειμαι και επειδη δεν αναγνωριζω στα 9χρονα την δυνατοτητα να ξεχωρισουν το ζιγκ ζαγκ απο μια τσοντα, οτι το βιβλιο του Πλευρη λεει μαλακιες κλπ δεν τα θελω. Δεν μπαινουν στην ιδια μοιρα οσον αφορα το περιεχομενο. Και επιτελους οποιος θελει μπορει να παει στο βιβλιοπωλειο να αγορασει οτι θελει.
Και συνιστω οχι ad hominen argument

Anonymous said...

καταρχην να πουμε οτι ο πλευρης καταδικαστηκε πρωτοβαθμια. αν δικαιωθει στην εφεση με την λογικη των ελευθεριακων της παρεας το βιβλιο του καλλιστα θα μπορουσε να μπει σε σχολικες αιθουσες.
αλλα η αντιδραση ειναι περισσοτερο επειδη την ιστορια δυστυχως την κινησε ο Πλευρης.
απλα τα πραγματα καθε ελαχιστα σκεπτομενος και εδω ειναι ολοι καταλαβαινει οτι καποια πραγματα δεν δινονται σε μικρα παιδια για διαβασμα.
πχ ειναι εγκλημα να δωσεις σε μικρο παιδι να διαβασει Αυν Ραντ η Νιτσε. Εδω το ubermensch τον μπερδευουν οι μεγαλοι και το βρηκαν στο προσωπο του Αδολφου. Δεν ειναι καταναγκην ενα βιβλιο να στρεφεται εναντια καποιου. Και εδω ειναι ο ρολος του γονεα. Ο Θανασακης ο Πλευρης ειχε λοξο μπαμπα και μεγαλωσε με τα Πρωτοκολλα καποιοι δεν θα γλιτωσουν την μαλακια. Αλλα γιατι να την βαζουμε και στο σχολειο

FrapDigo said...

@Martingale: "Αλλιως θα διδασκαμε πρωτα διαφορικες εξισωσεις και μετα εξισωσεις δευτερου βαθμου."

Σαφώς και όχι, γιατί τότε τα χαρακτηριστικά πολυώνυμα θα μας φαινόντουσαν εντελώς αχαρακτήριστα. Για μιγαδικές ρίζες ούτε λόγος. Αλλά τί σχέση έχουν οι προαπαιτούμενες γνώσεις ενός κλάδου των μαθηματικών με τη λογοτεχνία;

Όσο αφορά τους φιλοσόφους που παραθέτεις, η φιλοσοφία τί σχέση έχει πάλι με τη λογοτεχνία; Σαφώς και ένας φιλόσοφος που βασίζει το έργο του σε κάποιον άλλο απαιτεί κάποιες προηγούμενες γνώσεις, αλλά αυτό τί σχέση έχει με το Ζιγκ Ζαγκ; Άλλο η λογοτεχνία και άλλο το επιστημονικό/φιλοσοφικό κείμενο.

"Τωρα η αποψη μου για την τεχνη ειναι αυτη και σε οποιον αρεσει και δικαιωμα εχω να κρινω αν μου αρεσει ο Γουωρχολ η ο αρχιτεκτονας που σχεδιαζει το εξοχικο μου."

Σαφώς! Κανείς δεν είπε το αντίθετο! Προσωπικά όμως έχω πρόβλημα όταν βγάζεις αυταπόδεικτα συμπεράσματα για κάτι και να τα βαπτίζεις "αλήθεια", αντί να λες ότι είναι απλά η γνώμη σου, όπως σου είπα.

Και γιατί δεν έχω το δικαίωμα να σου κάνω συστάσεις; Κρίνω ότι όπου λες απλά τη γνώμη σου πρέπει να το επισημαίνεις, και όχι να λες φράσεις τύπου "αυτό δεν είναι για παιδιά", "αυτό δεν είναι τέχνη", λες και είναι η αλήθεια που όλοι περιμέναμε. Φυσικά και το διδακτορικό είναι δικό σου θέμα, όπως και τα δυο πτυχία που έχεις και ένιωσες την ανάγκη να γνωστοποιήσεις, σχεδόν σαν επιχείρημα υπέρ της γνώμης σου για την τέχνη.

Και τί θα πεί "ειναι εγκλημα να δωσεις σε μικρο παιδι να διαβασει Αυν Ραντ η Νιτσε."; Να δώσεις; Πώς του το δίνεις δηλαδή, μαζί με το πρωινό και "αν δεν το διαβάσεις κωλόπαιδο...θα σε δημοκρατίσω";

Για τελευταία φορά: Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα! Ο Νίτσε και ο Χάιντεγκερ είναι φιλόσοφοι, το "Ζιγκ Ζαγκ" είναι ελαφρύ (ομολογουμένως) λογοτεχνικό βιβλίο! Ο Πλεύρης, από την άλλη, είναι προπαγανδιστής ναζί! Τί τα βάζεις όλα αυτά δίπλα δίπλα;

Και κάτι άλλο...όλα τα ονόματα που παραθέτεις δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Ο οποιοσδήποτε αν ανοίξει μια εγκυκλοπαίδεια, μπορεί να δει ποιοί επηρεάστηκαν από ποιούς και να σου παραθέσει άλλα τόσα. Απλές προσπάθειες ψαρώματος είναι.

@Urfurslaag: Την ευλογία μου στον καφέ σου. Βασικά την ευλογία μου στους καφέδες όλων σας.

Anonymous said...

στο γραφω και αλλου εγω και εσυ μπορουμε να κανουμε αυτους τους λογικους συνειρμους οτι ο πλευρης λεει μαλακιες και το ζιγκ ζαγκ ειναι ενα βιβλιο οπως το λες. Ενα παιδακι μπορει να τους κανει?

FrapDigo said...

Πρώτα απ'όλα, δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέκυψε η σύγκριση των σαβουροβιβλίων του Πλεύρη με το "Ζιγκ Ζαγκ". Το αφήνω αυτό το θέμα εντελώς. Σου ξαναείπα: Τα βιβλία του Πλεύρη είναι προπαγανδιστικά βιβλία ψευδο-ιστορίας και ναζιστικής ιδεολογίας. Δεν είναι λογοτεχνικά, δεν συγκρίνονται με το Ζιγκ Ζαγκ. Πόσο μάλλον αν με ρωτάς πώς θα εκλάμβανε ένα παιδάκι τα γραπτά του γεροναζί.

Από την άλλη, ποιός σου είπε ότι το "Ζιγκ Ζαγκ" απευθύνεται σε μικρά παιδάκια (όπως σου έγραψα και αλλού, που λες το ίδιο); Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους, ξέρεις εσύ κανένα εννιάχρονο παιδάκι (όπως λες) που μπαίνοντας σε μια σχολική βιβλιοθήκη θα διάλεγε να διαβάσει το Ζιγκ Ζαγκ ή... Νίτσε και Άυν Ραντ; Μην προσπαθείς να εντυπωσιάσεις.

Νομίζω ότι απλά διψάς για ηθικολογία, και βρήκες να την κάνεις στο όνομα του "πώς θα εκλάμβανε το βιβλίο ένα παιδάκι". Πάρε, λοιπόν, δηλώσεις της Σωτηροπούλου (η συγγραφέας) για το θέμα, τα λέει πολύ καλύτερα από εμένα:

"Πάλι οι Ταλιμπάν... Είναι μια εξωφρενική απόφαση που υποστηρίζεται από ένα τραγελαφικό κείμενο. Γιατί τέτοιος φόβος για τις λέξεις; Δεν υπάρχουν καλές και "βρώμικες" λέξεις. Πίσω από μια βιτρίνα ηθικοπλαστικών προθέσων κρύβεται μια κοινωνία συντηρητική και μικρόψυχη, που εξοστρακίζει τους φόβους της με το κυνήγι μαγισσών.

Ο πρώτος αναγνώστης του "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" ήταν η κόρη μου, δεκατριών χρόνων τότε. Το διάβαζε κεφάλαιο με κεφάλαιο, ενώ γραφόταν, και ήθελα τη γνώμη της γιατί κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι η Νίνα, ένα κορίτσι της ηλικίας της, ένα πλάσμα ζωντανό γεμάτο περιέργεια, που καταφέρνει να σπάσει τον κλοιό των "έτσι πρέπει" και "έτσι συνηθίζεται" για να βρει την προσωπική της φωνή"

"Δεν πρόκειται να απολογηθώ για το βιβλίο μου. Τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και πορνογραφίας είναι σαφή και εύληπτα, ακόμα και για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αλλά βέβαια η ηθικολογία χρειάζεται το πορνό, διψάει για “αμαρτία”, γιατί έτσι μόνο μπορεί να ορίσει τον εαυτό της"

Anonymous said...

για Ραντ η Νιτσε κανενα για Ζιγκ Ζαγκ ολα. Ολοι δεν εχουμε διαβασει στις εγκυκλοπαιδιες και λεξικα οτι βρισια και γεννητικο οργανο υπαρχει?

Anonymous said...

και οσο για το τι συγκρινεται με τι αυτα ειναι τα παερλκομενα του ηθικου και πολιτισμικου σχετικισμου.

FrapDigo said...

@Martingale:

Η εφαρμογή ενός ηλεκτρικού πεδίου σε μια πολώσιμη ουσία, προκαλεί σχετική μετατόπιση των ιόντων, η οποία οδηγεί σε μια πλεγματική πόλωση που περιγράφεται από την ιοντική πολωσιμότητα.

Συνεπώς, το βιβλίο πρέπει να παραμείνει στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Anonymous said...

O Martignale έχει χάσει την μπάλα!

Ο frapdigo καλά τα λέει

Ο Μαρτινιαλε, να μην ξαναμιλήσει τον βαρέθηκα

Ο φραπ, να ανοίξει δικό του μπλογκ να τον διαβάζουμε!!

Εσυ Ουρφ, κανε οτι γουστάρεις

FrapDigo said...

@Anonymous: Μη με γλύφεις ρε! :P

Την ευλογία μου στον καφέ σου!

Την ευλογία μου και στον καφέ του Martingale. Martingale, εύχομαι ο καφές σου να είναι δυνατός και μυρωδάτος, για να ανοίξουν λίγο τα μάτια σου και να δεις ότι ελευθερία είναι το βιβλίο να υπάρχει στις σχολικές βιβλιοθήκες, και όποιος θέλει να το παίρνει.

Ποτέ κανείς δεν τραυματίστηκε ψυχολογικά από ένα λογοτεχνικό βιβλίο, πόσο μάλιστα όταν αυτό απευθύνεται στους εφήβους, χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα. Πόσο μάλλον όταν είναι ένα βιβλίο βραβευμένο σε πολλές χώρες.

Πολλοί όμως τραυματίστηκαν ψυχολογικά από τις απαγορεύσεις.

ΑΑΡΩΝ ΜΝΗΣΙΒΙΑΔΗΣ said...

πολλές εξυπναδούλες άκουσα αλλά τα πράγματα είναι απλά.

1. Ο Πλέυρης καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη επειδή έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη και όχι επειδή έτσι έκρινε ο κάθε φραπντίγο.

2. Το βιβλίο αποσύρθηκε από τις σχολικές βιβλιοθήκες επειδή έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη και όχι ο κάθε Πλεύρης.

μπορεί να μη σας αρέσει η δεύτερη απόφαση όπως και σε πολλούς άλλους δεν αρέσει η πρώτη. αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Δικαιοσύνης ούτε του Πλεύρη. Κατα τα άλλα συνεχίστε να μιλάτε για χούντες και άλλα τέτοια αστεία.

FrapDigo said...

@Ααρών: "πολλές εξυπναδούλες άκουσα αλλά τα πράγματα είναι απλά.
"


Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου σε αυτό, αγαπητέ Ααρών.

Όσο για το (1) που λες, σε διαφωτίζω ανάλογα: Προσωπικά ήμουν κατά της καταδίκης του Πλεύρη. Αν ψάξεις σε αυτό το blog το ανάλογο post, και δεις τα σχόλιά μου, θα το επιβεβαιώσεις με τα ίδια σου τα μάτια. Αλλά εδώ που τα λέμε, ποιός χέστηκε για την γνώμη ενός ανώνυμου (τη δική μου δηλαδή); Μήπως χέστηκε ο...κάθε Aaron Mnevisiades? ;)

Για το (2) που λες, όχι. Απλά ο δικαστής αυτός είναι ένας γραφικός νοσταλγός της ηθικοπλασίας και της ελληνορθόδοξης παιδείας. Γενικότερα, της χούντας. Ψάξε δημοσιεύματα σε εφημερίδες να δείς τί έχει ειπωθεί για αυτόν. Ψάξε σε κανονικές εφημερίδες όμως, έτσι; Ξέρεις, από εκείνες τις "αμερικανοσιωνιστοκρατούμενες".

Απορώ, δεν τον έτρωγε η συνείδησή του που ήταν μέλος (τυπικά τουλάχιστον) ενός δημοκρατικού πολιτεύματος (πάλι τυπικά τουλάχιστον); Μπορεί βέβαια να ήθελε κι αυτός να "σπάσει το σύστημα από μέσα", όπως το ΛΑΟΣ.

Anonymous said...

Δε με λες frapdigo,
είναι το βιβλίο που συνουσιάζεται κάποια με το ψυγείο της;

Και καλά βρε παιδί μου, αυτός ο προβληματισμός της αποξένωσης και του παγώματος των ανθρώπινων σχέσεων, όπου ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι μόνο το σεξ, εννοείται προφανώς, έπρεπε να πάει σε δημοτικά σχολεία;
Στερέψαμε απο άλλη λογοτεχνία;

Δεν θα το παίξω παιδοψυχολόγος, διότι δεν είμαι, αλλά θα σου πω, ότι κάθε βιβλίο που αγόραζα και ακόμα αγοράζω για τη κόρη μου, το διαλέγω ένα ένα. Θέλω να της δίνω ότι καλλίτερο νομίζω. Η ίδια ας πάει να αγοράσει ότι γουστάρει και ότι θέλει, δεν πρόκειται ούτε να το κοιτάξω ούτε να το λοκρίνω, αλλά όταν δίνω ένα βιβλίο θέλω να είναι ενα καλό βιβλίο.
Μήπως το ίδιο δεν κάνουμε για τους φίλους μας; Οταν πας ένα βιβλίο δώρο δεν διαλέγεις ένα καλό βιβλίο;
Δηλαδή τι το ιδιαίτερο είχε το βιβλίο της Σωτηροπούλου για να πάει στις παιδικές βιβλιοθήκες;
Η έχω λάθος πληροφόρηση;
Διότι για το βιβλίο κανείς δεν μιλάει αλλα για την απόφαση του Γαβαλά

FrapDigo said...

Δε "με λες" κι εσύ ανώνυμε, πώς κατακρίνεις εσύ έτσι ένα βιβλίο που δεν έχεις καν διαβάσει; (έτσι συμπεραίνω τουλάχιστον, αφού με ρωτάς αν είναι αυτό το "είναι το βιβλίο που συνουσιάζεται κάποια με το ψυγείο της;") Ειδικά όταν αυτό έχει βραβευτεί.

Δεν λέω πως αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι θα αρέσει σε όλους, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι κάτι καλό έχει να πεί, άρα αξίζει μια καλοπροαίρετη αντιμετώπιση, έτσι;

Και όχι, Αντιγράφοντας από την Παιχνιδούπολη του Νάσου, που έχει διαβάσει το βιβλίο, σου λέω ότι "δεν είναι αυτό το βιβλίο που κάποια κάνει έρωτα με το ψυγείο της". Σου παρουσιάζω τα σχετικά του σημείου στο οποίο αναφέρεσαι, αλλά όχι αποκομμένο, όπως το δίνει ο Πλεύρης:

"Αν όμως μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει και το βιβλίο, θα καταλάβει εντελώς άλλα. Η Νίνα είναι μία έφηβη ερωτευμένη με έναν συνομίληκο (άνθρωπο!), τον Στέφανο. Στο οικογενειακό καφενείο που δουλεύει, όποτε βρίσκει ευκαιρία πηγαίνει στη βεράντα, πίσω από την κουζίνα (με ψυγείο ;-)) του καφενείου, ονειροπολεί τον έρωτά της και λέει συνέχεια «σ΄αγαπώ». Η σκηνή με το ψυγείο, σωστά τοποθετημένη στο πλαίσιό της, ερμηνεύεται αβίαστα: Το «σ’ αγαπώ» της κοπέλας απευθύνεται στο νεαρό αγόρι, και αγκαλιάζοντας το ψυγείο φαντάζεται πως αγκαλιάζει το αγόρι αυτό (βλ. στο βιβλίο το κεφ. 6, σελ. 74-80)."

Εντάξει τώρα;

Με ρωτάς τί το ιδιαίτερο είχε το βιβλίο. Θα σου απαντήσω ότι περιμένω να το διαβάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου, αν σου άρεσε ή όχι. Επίσης θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της κόρης σου. Αυτό είναι θέμα γούστου, και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο να βγεί από τις βιβλιοθήκες.

Αν, από την άλλη, νομίζεις ότι το βιβλίο "δεν είναι πρέπον", σε καλώ να διαβάσεις τα σχόλια σε αυτό το post και στην Παιχνιδούπολή, στο παραπάνω link, για να μην αναγκάζομαι να λέω τα ίδια και τα ίδια. Επίσης, κρίνε το ποιόν του λόγου ενός πολέμιου του βιβλίου και υπερασπιστή της (ψευτο)"ηθικολογίας" στα σχόλια της Παιχνιδούπολης.

Καλά κάνεις και διαλέγεις το καλύτερο για την κόρη σου, αλλά ποιός ορίζει τί είναι καλύτερο; Εσύ πώς το ορίζεις; Θα σε συμβούλευα, για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σου, να αφουγκραστείς τα συνομήλικά του παιδιά. Τα είπα όμως και παραπάνω, ας μην επαναλαμβάνομαι.

Κάνε τον κόπο και διάβασε τα προηγούμενα σχόλια αν σε ενδιαφέρει το θέμα.

Anonymous said...

εδω που τα λεμε...το μαλακας στην τηλεοραση στα δελτια ειδησεων απαγορευεται δια ροπαλου...ωστοσο τα δικεφαλα πεη στα σχολεια επιτρεπονται και προαγουν την παιδεια..
μες την αντιφαση αυτη η κοινωνια μας

Anonymous said...

frapdigo..τα βραβεια ειδικα στην ελλαδα δεν λενε τιποτα...ειναι γνωστες οι συντεχνιες (αριστερες συνηθως)που αναδεικνυουν καθηγητες απο την μια στιγμη και βιβλια..
(δεν αναφερομαι στο συγκεκριμενο βιβλιο)
εν τουτοις παντως με την ιδια λογικη με την δικια σου θα μπορουσε να πει καποιος πως.."αφου ο εισαγγελεας,ο δικαστης το απαγορευεσε αρα αυτο κατι σημαινει για το βιβλιο.."

Anonymous said...

to θεμα ειναι πως αν στην ελλαδα λειτουργουσε το κρατος θα επρεπε να αρχισει το μαχαιρι απο τα πρωιναδικα και τα μεσημεριανα αποβλητα και μετα να ασχοληθει με νερατζιες και πορτοκαλεωνες

Anonymous said...

βεβαια θα πει κανεις πως αυτη ειναι η λογικη της αδρανειας.η χαρα της αναβλητικοτητας

FrapDigo said...

Ναι όντως, πολύ αντιφατική η κοινωνία μας. Όπως έχω ξαναπεί στα σχόλια εδώ, πέρνα έξω από ένα σχολίο και μετά έλα να μου πεις αν σε πειράζουν οι λέξεις ενός βιβλίου. Επίσης, επισκέψου το link που δίνω παραπάνω, στην Παιχνιδούπολη του Νάσου. Εκεί αναφέρεται το πλαίσιο στο οποίο ανήκει η φράση "δικέφαλα πέη", και κάνε τον κόπο να το διαβάσεις.

Όντως, τα βραβεία δεν λένε και πολλά, το είπα και μόνος μου άλλωστε. Το μόνο που λένε για μένα (όπως είπα), είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι άξιο προσοχής.

Διάβασε τα προηγούμενα σχόλια, εδώ και στην Παιχνιδούπολη, και μη με αναγκάζεις να λεω τα ίδια και τα ίδια.

Anonymous said...

για να ειμαι ειλικρινης βαριεμαι..ουσιαστικα δεν με πολυνοιαζει το ζητημα..

απλα διαβασα καμια δεκαρια μπινελικια που χει μεσα και κατι προτασεις καπως γκαου...τεσπα...ισως και να χουν δικιο και αυτοι που λενε πως το βιβλιο ανηκει στις προθηκες των βιβλιοπωλειων και οχι των σχολικων βιβλιοθηκων...απο την αλλη ισως να χουν δικιο οι ιδεολογικοι ομοιδεατες της κυριας σωτηροπουλου(αν και υποψιαζομαι οτι ειναι το ιδιο ρευμα που δημιουργησε και ανεθρεψε τον συνωστισμο της ρεπουση)
το σιγουρο ειναι παντως πως οι λογικες του στυλ"εδω της πουτανας γινεται σε αυτα κολας?"δεν εχουν ιδιαιτερη βαση..θυμιζουν τυπο που αναπαυοντας την συνειδηση του με το αυθαιρετο "καστρο"του σουφλια κοβει καμια εικοσαρια δεντρα"μωρε"για να σηκωσει το φτωχοκαλυβο του"μα για 50 τετραγωνικα κανουμε ετσι?"
και ετσιτοελληνικομπουρδελο διογκωνεται

πολλα ειπα για ενα θεμα που δεν με απασχολει ιδιαιτερα φαντασου την φλυαρια μου σε αλλα.
την καλησπερα μου

FrapDigo said...

Καλησπέρα κι από μένα, middlefingerhellas.

Λες ότι δεν σε πολυενδιαφέρει το θέμα, αλλά εγώ πολύ στέρεα διατυπωμένες είδα τις απόψεις σου.

Μην μπερδεύεις το βιβλίο της Ρεπούση με ένα λογοτεχνικό βιβλίο, δεν έχουν καμία σχέση. Και φυσικά δεν έχει σχέση με φαινόμενα τύπου Σουφλιά.

Η λογική του "δες τί συμβαίνει" είναι πολύ βάσιμη, κατά τη γνώμη μου, απέναντι στο ερώτημα "είναι αυτές οι λέξεις κατάλληλες για παιδιά;" Αν δεί κανείς πώς μιλούν τα παιδιά (και αν θυμηθεί πώς μιλούσαμε όλοι μας) θα πάρει την απάντησή του. Όλοι βρίζαμε, θεωρώντας το μαγκιά ή όχι, και μια χαρά άνθρωποι βγήκαμε (σχεδόν :P).

Αλλά όλη αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει παραπάνω, και είναι άσκοπο να επαναλαμβάνεται.

Anonymous said...

Αφού η κ. Σωτηροπούλου είναι τόσο καλή (και βραβευμένη, ντε!) γιατί δεν βάζουμε κι άλλα βιβλία της στις σχολικές βιβλιοθήκες?

Ευγενικά παραθέτω:

* Το «Διακοπές χωρίς πτώμα»

Η ιστορία του βιβλίου, αν υπάρχει, είναι πολύ ισχνή. Μια νεαρή γυναίκα, η Σάρα, πηγαίνει για θερινές διακοπές στο σπίτι μιας φίλης της και τελικά σκοτώνει το παιδί της. Η ηρωίδα με μια τρέχουσα δηλητηριώδη γλώσσα καταγράφει τις μύχιες υποσυνείδητες και συνειδητές απωθήσεις προς τα περιβάλλοντα πρόσωπα και πράγματα. Αρνούμενη το γυναικείο προορισμό της, αποστρέφοντας το πρόσωπό από την ιερή μητρότητα, αναζητώντας την τρυφερότητα μιας φευγαλέας αγάπης που υπόσχεται, ίσως, ένα ευγενικό τυχαίο ανδρικό πρόσωπο, επιδίδεται σε γελοίες θανατηφόρες σεξουαλικές εμπειρίες ή σε μοναχικούς αυτοερωτισμούς, σκοτώνοντας σαδιστικά το αρχέτυπο της γυναικείας υπόστασης. Με μίσος προς την μητέρα που τη γέννησε, καταστρέφει οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας μαζί της και με την ίδια αποστροφή αναζητεί και δολοφονεί το παιδί που ουσιαστικά είναι η ίδια, σαν μια πράξη εκδίκησης, σαν μια πράξη παιδοκτονίας όμοια μ' εκείνη της Μήδειας που αρνείται τη ζωή έτσι όπως έχει καταντήσει.


* Το "εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα"

Ο τίτλος του αφηγήματος στεγάζει μια ιστορία που εκτυλίσσεται το τριήμερο 27, 28, 29 Οκτωβρίου. Μια γυναίκα που πλένει πιάτα σ' ένα μικρό εστιατόριο στο δρόμο Αγρινίου Ιωαννίνων δέχεται την πρόταση ενός περαστικού άντρα, οδηγού κάποιου αυτοκινήτου για μια τριήμερη βόλτα στα Γιάννενα. Στο ξενοδοχείο που θα καταλύσουν αρχίζει ο εφιάλτης. Εκεί συμβαίνουν πλείστα αντιεορταστικά. Ο άντρας, θα αποποιηθεί την ερωτική προσφορά της γυναίκας, είναι κρυψίνους, κυκλοθυμικός, βίαιος, φιγούρα του σύγχρονου άγχους ενώ εκείνη είναι μια ακαταστάλαχτη ύπαρξη που δεν μπορεί να προσδιορίσει τι την ευχαριστεί και τι την τρομάζει. Θα βγει μια στιγμή έξω αλλά στην επιστροφή ο οδηγός την αρπάζει, την κλείνει στην τουαλέτα όπου ζει ή ονειρεύεται μια κόλαση, την τιμωρία της για την έξοδο στην πόλη. Όσα ζει τώρα είναι απροσδιόριστα και νεφελώδη. Είναι οδύνη μαζί κι αναμονή ηδονής… Τη δεύτερη μέρα, τη μέρα της γιορτής το πηχτό γκρίζο σάλιο που εκκρίνει κάποιο όργανό του, θα φυλακίσει τη γυναίκα σ' ένα στεγνό, χωμάτινο νάρθηκα. Την Τρίτη μέρα ο άντρας θα τραφεί με τις σάρκες της γυναίκας



*Την "Φάρσα"

Η «Φάρσα» είναι το μανιφέστο της επαναστατημένης γυναίκας - επαναστατημένη στο μέτρο που ο άντρας είναι ακόμα ο απόλυτος άρχων, που κρατάει τα ηνία, αφού δεν έχει εκλείψει η βασιλεία του ούτε στους ουρανούς, ούτε επί της γης. Η ευρωπαία γυναίκα ζει ακόμα αυτή τη μεσαιωνική φαντασίωση της απόλυτης εξουσίας, μια εξουσία που συμβολίζεται από τον Φαλλό ως αντιπρόσωπο της δύναμης του αρσενικού στοιχείου. Η επαναστατική πράξη συνίσταται στην υπονόμευση αυτής της δύναμης με τη γελοιοποίησή της, την καταβαράθρωσή της με το γέλιο. Τουλάχιστον αυτό είναι το σύστημα της φάρσας που υποδηλώνει και ο τίτλος. Μ' ένα σμπάρο χτυπιούνται συλλογικά η σοβαροφάνεια, η αξιοπρέπεια, τα αξιώματα, η γραφειοκρατική νοοτροπία , ο στόμφος και άλλα παρόμοια στομφώδη και συν τοις άλλοις αυτή καθεαυτή η φυσιολογική ανδρικότητα που γίνεται το παίγνιο ενός τηλεφωνικού αγώνα που καταλήγει σε μια παροδική τηλεφωνική συνουσία στην οποία συμμετέχει σύσσωμο το έθνος με την ιστορία του, ηρωικά πραγματοποιημένη στο κενό.



*το «Δαμάζοντας το κτήνος»


Ο ήρωας, ο Άρης, πενηντάρης, σύμβουλος υπουργού και κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, τέως αριστερός και με συμμετοχή στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, ζει στο πολυτελές σπίτι του στα βόρεια προάστια με τη γυναίκα του και το νεαρό γιο του. Έχει την ερωμένη του για να πραγματώνει την εμμονή του με το σεξ. Η διαταραγμένη νοητικά μητέρα του διαμένει με την απαραίτητη οικιακή βοηθό. Ο γάμος του είναι νεκρός, η γυναίκα του αποξενώνεται από αυτόν και ο γιος του προσκολλάται σ' έναν περιθωριακό φίλο. Επιπλέον ο Άρης πιέζεται από κάποιο κομματικό στέλεχος για να προωθήσει μια επένδυση με το ανάλογο κέρδος. Ποιητής ο ίδιος ετοιμάζεται για μια εκδήλωση που ετοιμάζει γι αυτόν η ένωση συγγραφέων και αποφασίζει να γράψει ένα ποίημα και να το απαγγείλει σ' αυτήν. Ο Άρης αγωνίζεται να δαμάσει το κτήνος της έμπνευσης γράφοντας το ποίημα που θα του φέρει τον θρίαμβο. Όμως ο κόσμος του ανατρέπεται. Η ερωμένη του τον εγκαταλείπει, η γυναίκα του γνωρίζει τον σαρκικό έρωτα στην αγκαλιά του περιθωριακού φίλου του γιου του, η μητέρα του πεθαίνει μόνη, ο υπουργός του συμπράττει στη διαφθορά και το ποίημα του δεν είναι τελικά καλό.

FrapDigo said...

"Αφού η κ. Σωτηροπούλου είναι τόσο καλή (και βραβευμένη, ντε!) γιατί δεν βάζουμε κι άλλα βιβλία της στις σχολικές βιβλιοθήκες?"

Έλα ντε! Στείλε γράμμα στον Στυλιανίδη και πρότεινέ το. Μη ξεχάσεις να μας πείς τί σου απάντησε.

Anonymous said...

Αν αυτη η ... BEEP,BEEP,BEEP ειναι συγγραφέας, εγώ είμαι θεός !

Να, πάρτε μια ώραία συνέντευξη (θα μπορούσε να είναι και τεστ ευφυιας) της συγγρα(φ/π)έος για μια μικρή επιφοίτηση:

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/04/blog-post_9347.html

Μη ξεχάσετε να διαβασετε τα σχόλια, είναι ενδιαφέροντα...

Πότε πια θα αποκτήσουν μερικοί την ευφυια να ξεχωρίζουν τα μαθηματικά σύνολα {σωστο / λάθος} ή {δίκαιο / άδικο} από το {δεξιές ιδεολογίες / αριστερές ιδεολογίες / άλλες ιδεολογίες} ...

Μη προσπαθήτε να τα ταυτίσετε, γιατί κατι τετοιο μονο ηλιθιο μπορεί να χαρακτηριστει...

Και σε περίπτωση που προσπαθείτε να ταυτίσετε τα σύνολα {δεξιές ιδεολογίες / άλλες ιδεολογίες} και {θρησκευτικό αίσθημα / αθεϊα} τότε αγγίζετε τον ορισμό της ηλιθιότητας...
Συζητουσα καποια μερα μα κάποιους και τους έκανε μεγάλη εντύπωση που ένας δικαστής ανέφερε τη θρησκεία μας σε απόφασή του. Τον είπαν μαλιστα και ακροδεξιό (λες και τον γνώριζαν απο το στρατό) για αυτον τον λόγο. Τότε λοιπον αυτοι που εγγραψαν το Συνταγμα και αυτοί που το αναθεωρούν είναι και αυτοί ακροδεξιοί αφού αναφέρονται σαφέστατα για το θρησκευτικό χαρακτήρα του έθνους και της παιδέιας μας. Και ακροδεξιοί είναι και οι δικαστές αφου σε βάζουν να ορκιστεις στο ευαγγέλιο όταν σε καλουν σαν μάρτυρα.

Ότι έκανε ο Πλευρης είναι νομιμο.
Τέλος.

Εκτός αυτού είναι λογικό, σωστό και οδηγεί στην εφαρμογή Συντάγματος.
Γι αυτο και η απόφαση τον δικαιώνει.
Τέλος.

Αυτά απο έναν "αναντάμ παπαντάμ" αριστερο-κεντρόο που, εαν οι πολιτικοι εκφραστές του συνεχίσουν τις ίδιες μαλακίες θα πάει στην ακριβώς αντίθετη πλευρά για να ψηφίσει - ακούσατε, ακουσατε - το Λ.Α.Ο.Σ. . Τουλάχιστον εκεί υπάρχουν ανθρωποι με την υποτυπώδη λογική, παρόλο που την εκφράζουν με τον πιο αγριο και αποκρουστικό τρόπο.

Όσο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης που ΟΛΟΙ φωνάζουν, τέτοια μπουρδέλα που τα κάνατε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε τελική ανάλυση καλύτερα να γίνουν ιδιωτικά. Χειρότερα απο τώρα δε θα είναι. Τουλάχιστο θα προσφέρουν ποιοτική παιδεια και όχι αηδίες για διάπλαση ηλιθίων παίδων...

Τα υπόλοιπα τα λέει το link που έδωσα. Οι έχωντες νου δε χρειάζονται τιποτα περισσότερο. Οι υπόλοιποι "τον αραπη κι αν τον πλένεις...".

FrapDigo said...

@Anonymous: "Οι έχωντες νου δε χρειάζονται τιποτα περισσότερο. Οι υπόλοιποι "τον αραπη κι αν τον πλένεις..."."

Πόσο, μα πόσο δίκιο έχεις, ω ανώνυμε, που μας είπες τί ψηφίζεις, και τί θα ψηφίσεις, αλλά ένα όνομα δεν άφησες.

Κατά τ'άλλα, Hellenic Revenge foreva.

Καλή σχολική χρονιά και καλά μυαλά.

Δημήτριος said...

Μου προξενεί πραγματικά θλίψη η κατάντια των Ελλήνων. Από την μια οι παρα-μετα-μοντέρνοι θολοκουλτουριαραίοι του δώσε και μένα μπάρμπα, βάλε και ολίγον από τούτο και εκείνο και το άλλο, αχταρματζήδες και εκλεκτικοί συνάμα, δημοκράτες υπερ πάσης αμφιβολίας αλλά και ταυτόχρονα με ελιτιστική συμπεριφορά. Και από την άλλη οι λιγώτερο προοδευτικοί, οι συγκρατημένοι, άλλοτε εθνικιστές ή αγνοί πατριώτες, έστω απλοί πολίτες που όμως χαμένοι μέσα στο φρενοκομείο που λέγεται "μοντέρνο ελληνικό κράτος" όπου η κοινή λογική εξέλιπεν και το αυτονόητο έχει απαξιωθεί, ψαχνουν απεγνωσμένα δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής να περισώσουν κάτι, δίκην σωσίβιου, στην επερχόμενη πλημμυρίδα.

Οι πρώτοι μεν (οι προοδευτικοί) είναι αποφασισμένοι για όλα, τα δέχονται όλα χωρίς κριτική, χωρίς αντιστάσεις, όλα μέσα στο παιχνίδι, όλα παίζουν. Μιά ατομική βόμβα, πυρηνική σύντηξη που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Ένας Αρμαγεδών για όλες τις χρήσεις. Σου λένε εδώ πιάσαμε πάτο, χειρότερα δεν γίνεται, ας καταλύσουμε τα πάντα να αρχίσουμε από την αρχή. Αλλά όταν όλα γρεμισθούν (έστω καλώς) μετά θα χρειασθούμε μιά ΒΑΣΗ για την ανοικοδόμηση. Ποιά είναι αυτή; Κανείς δεν ξέρει... Αυτό που σίγουρα ξέρουν είναι ότι δεν μπορεί να είναι ούτε η ΠΑΤΡΙΔΑ, ούτε η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ούτε η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ γιατί αυτό το "απαίσιο" τρίπτυχο το καβάντζωσε με copyright η γαμημένη η χούντα. Είναι λοπόν εκτός από "ντεμοντέ" και εξοβελισμένο στο πυρ το εξώτερον. Οπότε στην θέση της πατριδας θα βάλουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, αντι για θρησκεία την τράπεζα, την μετοχή ή ακόμη και την ποδοσφαιρική ομάδα της προτίμησής του ο καθένας (το Δωδεκάθεο παρότι έχει ρεύμα είναι ασύμφορο, εδώ με τριαδικό Θεό και έχουμε γεμίσει εκκλησίες, φαντάσου με δώδεκα συν τους ημίθεους και βάλε) όσο για την οικογένεια, χμ, χμ, ποιός χέστηκε τώρα για οικογένεια, εγώ ο "Μητσάρας" (Μίμης) θα κάνω ένα σύμφωνο κοινής συμβίωσης με τον φίλο μου τον Νώντα (Ντίντης) και αν η επιστήμη ΔΕΝ τα έχει καταφέρει μέχρι τότε να κάνει εξωσωματική στον άνδρα, ε τότε θα υιοθετήσουμε κανα-δυό σκυλάκια, γατάκια, παπαγαλάκια, άντε και αφρικανάκια πρόσφυγες από την γενοκτονία της Ροδεσίας, το πετ-σοπ να'ναι καλά και οι τριτοκοσμικοί δικτάτορες και θα είμαστε μιά χαρά "οικογένεια". Δηλαδή ο Ρεμί του Έκτωρος Μαλώ στο "Χωρίς Οικογένεια" άσχημα τα κατάφερε όταν κατάλαβε ότι η μαμά του ΔΕΝ ήταν η μαμά του; Όχι πείτε μου!

Αυτή είναι η εναλλακτική μας πρόταση, μία πρόταση που από ΚΑΙΝΗ καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στο ΚΕΝΗ. Οπότε φτού και από την αρχή να ξανα-μανα-ανακαλύψουμε τον τροχό.

Όσο δε για τους δεύτερους, τους "μη προοδευτικούς" εκεί να δεις κατάντια. Έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια με τα διάφορα περίεργα, ενίοτε φαιδρά και κατά κανόνα γραφικά που ακούνε, βλέπουν και είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να ανέχονται "εν ονόματι της προόδου". Και ελλείψει ηγέτη, είναι βλέπεις της μόδας να είσαι "αντι-" τις μέρες αυτές (αντι-έλληνας, αντι-φάς, αντι-ο,τιδήποτε, αντι-κύθηρα(!) και πάει λέγοντας) άφησαν το πεδίο της μέσης οδού ελεύθερο και το λυμαίνονται οι ακραίοι. Αυτοί που μιλάνε για Δημοκρατία, αλλά καίνε βιβλιοπωλεία και αυτοί που θέλουν δικαιοσύνη αλλά την ενοούν να εφαρμόζεται όπως τους συμφέρει. Αυτοί που αντί να πάνε στην "Αγορά" να συζητήσουν και να επιχειρηματολογήσουν κατεβαίνουν με κουκούλες και κράνη, λοστούς και μαχαίρια για να ξεκαθαρίσουν απλήρωτους λογαρισμούς.

Αυτή είναι η σημερινή δημοκρατία σας κωλο-έλληνες. Η "δημοκρατία" του φωνακλά, του τσαμπουκά, του τσαχπίνη και του πιό καπάτσου. Η φαυλοκρατία του αδίκου. Δηλαδή μιά στυγνή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των δειλών, των μέτριων, των ανώνυμων, των ατομιστών. Και των λίγων. Μιά ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ μεσαιωνικού τύπου που όταν εκπέσει, πάλι σκοτάδι, μεσαίωνα θα φέρει.

--

Μου αρέσει που το πλέον φυσιολογικό, λογικό και πρακτικό συνάμα θα ήταν να δώσετε ένα link με το βιβλίο. Αφού δε το διαβάσουμε, ο καθένας να καταθέτει τις απόψεις του. Τώρα συζητάτε σαν τις μωρές παρθένες για την ανεπάρκεια του δικαστικού συστήματος, κλπ, κλπ, και την ανελαστικότητα της κοινωνίας μας. Αφού τα ξέρατε όλα αυτά, τι καμώνεστε ότι "κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο τηε Δανιμαρκίας". Μπλά - μπλά - μπλά είστε όλοι σας μπλα-μπλάδες, υποκριτές και φαφλατάδες.

Μα καλά, από το 1821 σε μεταπρατικό, μιμητικό, κακέκτυπο κράτους ζουμε, ποιός σας είπε ότι είχαμε ποτέ κοινωνική κουλούρα στην Ελλάδα;

Περαστικά μας ...

Anonymous said...

Καταρχάς δεν πρόκεται για θέμα "ελευθερίας του λόγου" ή "λογοκρισίας" γιατί δεν απαγορεύτηκε το βιβλίο σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.
Το βιβλίο βγήκε από τις παιδικές βιβλιοθήκες των σχολείων.
Σίγουρα "δεν ήταν κατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ετών" όπως και οι τσόντες που παίζουν μερικά κανάλια μεταμεσονύκτια.

Από την άλλη όμως, ναι, συμφωνώ ότι υπάρχει λογοκρισία γιατί το βιβλίο του Πλεύρη "Εβραίοι, όλη η Αλήθεια" τιμωρήθηκε με 14 μήνες φυλάκιση για δήθεν ρατσισμό.

Anonymous said...

Ανεξάρτητα του αν ο δικαστής χρησιμοποιεί κατάλληλα επιχειρήματα νιώθω πολύ καλά την απόγνωσή του. Η κοινωνία μας είναι σάπια. Ξυπνήστε ρε! Σε ποια χώρα του κόσμου επιτρέπεται οι σχολικές βιβλιοθήκες να περιέχουν τέτοια βιβλία; Σε ποια χώρα του κόσμου θα ανέχοντο οι γονείς να διαβάζουν τα παιδάκια στα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης για πηδήματα και δικέφαλα πέη, για σεξ με το ψυγείο και άγριο σεξ στο χειρουργίο;
Σε ποιά χώρα του κόσμου ένα τέτοιο "λογοτεχνικό" κείμενο θα έπαιρνε βραβίο λογοτεχνίας και πολύ περισσότερο θα μοιραζόταν αγορασμένο με τον ιδρώτα του λαού στις βιβλιοθήκες των σχολείων ώστε να έχουν πρόσβαση τα μικρά παιδάκια;
ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ

Anonymous said...

Που τραβάμε την καλύτερη μαλακία;

Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου.Γουστάρω τρελά να διαβάζω ερωτικές ιστορίες από πορνοπεριοδικά & να τραβάω μαλακία με τις ώρες φαντασιώμενος εμένα να παίζω στα γαμήσια.
& καβλώνω & δεν κολλάω & AIDS.
ΑΛΛΑ ΕΧΩ 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΒΑΖΕΙ & ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ & ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΤΣΟΝΤΑΚΙΑ.
Τώρα τελευταία όμως διάβασα δεν χρειάζεται να πηγαίνω σε τσοντάδικα.Άκουσα ότι κυκλοφορεί 1 βιβλίο "ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ" κάποιας λογοτέχνιδος ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ λέγεται που έχει πάρει & ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ & ευτυχώς παρά την περιπέτεια που είχε στα δικαστήρια,ξανακυκλοφορεί στις σχολικές βιβλιοθήκες.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ αλλά είδα σήμερα σε κάποια ιστοσελίδα http://666storage.blogspot.com/2008/05/blog-post.html ΥΠΑΡΧΕΙ & ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΙ http://youtube.com/watch?v=Yt7yDsdULJs που είχαν αναρτήσει μια αίτηση ενός δικηγόρου στα δικαστήρια που έγραφε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο.ΚΑΒΛΩΣΑ ΔΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΑΖΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ pornosites για να δούμε πώς θα τραβήξουμε γρηγορότερα μαλακία.ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΟ 1 ΧΕΡΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«Πόσο υπέροχο είναι να είσαι άρρωστος, ότι ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα κι’ ότι το πιο άγριο σεξ γίνεται μετά το χειρουργείο όταν είσαι ακόμα ναρκωμένος, Κι’ ότι μιά φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος»!! (σελ. 18-19).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)... Ο πούτσος μου εκρήγνυται και τα χύσια, αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας του, καταλήγουν τα μισά στο στόμα του και τα υπόλοιπα τ’ αφήνω στο σώμα του…

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«με μία μπύρα στο ένα χέρι και τον πούτσο στο άλλο...»!! (ένθ.ανωτ.).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...Πριν προλάβω να καταλάβω τι έγινε, βρέθηκα με άλλον ένα πούτσο στο άλλο χέρι...

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ(Λογοτεχνία)«μικρά μυτερά στήθη» με «ρώγες... σκληρές και τσιτωμένες σαν κουκούτσια ελιάς» (σελ. 49).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...
Εντάξει είπε και χαμογελώντας αχνά, έκατσε στην άκρη του καναπε, η μέση της ήταν στητή και σαν αποτέλεσμα το ιδρωμένο της φόρεμα, κόλλησε στα μικρά μυτερά στήθη της…

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

http://makelio.blogspot.com/2009/02/vs.html

Anonymous said...

Найти лучшее: скачать заставки для windows xp

Anonymous said...

Urteter nuytre: http://skachayhore.yourfreehosting.net

Anonymous said...

скачать kazantip voices
http://downnipteo.prv.pl/bgdg.html скачать double fault цинизм и пафос