Saturday, December 8, 2007

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο Mπαμπάς μου το κράτος.

.


Πόσο χρειαζόμαστε ένα κράτος-πατέρα που γνωρίζει τα πάντα και ορίζει στους πολίτες-παιδιά του τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν, τι επιτρέπεται να γράψουν, για ποιά θέματα μπορούν να μιλάνε ελεύθερα και ποιά είναι αν άρμοστα; Γιατί έχουμε ένα κράτος ελεγκτή και μπαμπούλα, ένα κράτος που μας δείχνει έναν δρόμο από τον οποίο όποιος ξεφύγει θα πρέπει να σοφρωνιστεί; Ενα κράτος που αντι να είναι αρρωγός των αδύναμων συμπολιτών μας και εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σκέψης και των τεχνών είναι ένας ηθικολόγος δήμιος της ελεύθερης έκφρασης;

Η τηλεόραση που έχουμε είναι χαρακτηριστική του αποτελέσματος που έχει ο κρατικός έλεγχος. Μια μηχανή αναπαραγωγής συντηρητικών στερεότυπων όπου οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι πρωταγωνιστες της, ηθικολογουν ασύστολα αναπαράγοντας μανιχαϊκά στερεότυπα ηθικομπουρδολογίας, νουθετώντας και αποκοιμίζοντας τους τηλεθεατές.

Κανείς ποτέ δεν πρέπει να φυλακίζεται για τις απόψεις που εκφράζει . Οσο κυριαρχεί ο φόβος τόσο αναπαράγεται η βλακεία. Αντίθετα όσο πιό πολλά επιτρέπεται να ειπωθούν, τόσο οξύνεται η συγκριτική σκέψη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ειπωθεί κάτι νέο, ευφυές και ουσιαστικό.
___________ __________

Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αφήσουμε το χέρι του μπαμπά μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μόνοι μας. Όσο το κράτος-πατέρας μας υποδεικνύει τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να πουμε τόσο θα δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στον καινούριο γενναίο κόσμο που διαμορφώνεται γύρω μας.


Βλέπουμε στο πείραμα της μπλογκόσφαιρας πως η αυτορύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά, πως οι εισαγγελείς δεν έχουν καμιά δουλειά εδωμέσα και πως ελάχιστα δυσπροσάρμοστα στοιχεία απομονώνονται και περιορίζονται χωρίς να χρειάζεται να φωνάξουμε τον μπάτσο μπαμπά μας να μας προστατέψει. Γιατί όχι λοιπόν και εκτός μπλογκόσφαιρας;




.

7 comments:

Anonymous said...

Η τηλεόραση που έχουμε είναι χαρακτηριστική του αποβλακωτικού αποτελέσματος που έχει ο κρατικός έλεγχος.

Ένα παράδειγμα? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η τηλεόραση είναι, συγκρινόμενη με τα άλλα ΜΜΕ, ίσως το μέσο με τη μεγαλύτερη ασυδοσία.

Μια μηχανή αναπαραγωγής συντηρητικών στερεότυπων όπου οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι πρωταγωνιστες της, ηθικολογουν ασύστολα αναπαράγοντας στερεότυπα μανιχαϊστικής ηθικομπουρδολογίας, νουθετώντας και αποκοιμίζοντας τους τηλεθεατές.

Τα διάφορα "πρωϊνάδικα", "μεσημεριανάδικα", "life style" κλπ που κάνουν νούμερα στην AGB τελείως άλλα στερεότυπα αναπαράγουν και άλλα "νούμερα" προβάλλουν και καθιερώνουν ως πρότυπα. Όπως επίσης και οι εκπομπές πολιτικού λόγου με τα πάνελς. Δυστυχώς αυτή είναι η αισθητική της κοινωνίας και δεν νομίζω πως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση γιατί έχει απωλεσθεί, χρόνια τώρα, ο αυτοέλεγχος (ή αν θες, όπως το τοποθετείς σε σύγκριση με τη μπλογκόσφαιρα "η αυτορύθμιση" - γιατί? μα γιατί το κοινό της μπλογκόσφαιρας είναι τελείως άλλο από το τηλεοπτικό κοινό - γνωρίζω αξιολογότατους bloggers που δεν έχουν τηλεόραση).

Urfurslaag said...

μα δεν τελείωσε, κοιτάξτε τα λινκ.

Anonymous said...

Μα από που προκύπτει από τα links (κάποια από τα οποία προσετέθησαν αφού είχα αρχικά επιχειρηματολογήσει και άλλα ΔΕΝ "ανοίγουν") ότι το κράτος δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας?


Μπορείς σαν Έλληνας πολίτης να βγείς να φωνάξεις "Ο Πρωθυπουργός είναι μαλάκας" και να μην έχεις τις παραμικρές κυρώσεις. Στη Βουλή π.χ. ο Πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ως νονός, τα ΜΜΕ το "έπαιξαν" και πάπαλα. Επίσης το post του blogger Ροϊδη άνετα θα μπορούσε να το έχει τυπώσει π.χ. ο Ριζοσπάστης και να μην έχει κουνηθεί φύλλο.


Όμως αν ως κράτος ΔΕΝ εννοούμε τη συντεταγμένη πολιτεία ΑΛΛΑ τη διαπλοκή, η οποία αναγάγει σε μείζον ή έλασσον ότι επιθυμεί και ότι τη βολεύει και αντίστοιχα το προβάλλει στα δικά της ΜΜΕ, τότε ναι, όποιος ξεφεύγει σωφρονίζεται - αλλά αυτό ισχύει για τους δημοσιογράφους οι οποίοι πάνε αντίθετα στο ρεύμα των ΜΜΕ κι όχι για τους πολίτες.


Οι πολίτες ΔΕΝ έχουν ερεθίσματα από τα ΜΜΕ γιατί ΔΕΝ συμφέρει να έχουν. Όσοι πιό αναισθητοποιημένοι και ζωοποιημένοι είναι, τόσο καλύτερα και βολικότερα.

Urfurslaag said...

ποιά λινκ δεν ανοίγουν;

Anonymous said...

τα εξής:

για ποιά θέματα μπορούν να μιλάνε ελεύθερα

οι δειλοί μοιραίοι και άβουλοι

ηθικολογούν ασύστολα

ηθικομπουρδολογίας

Urfurslaag said...

θενκς

aerostatik said...

Εξαιρετικός ο τρόπος γραφής με τις συνεχείς υπερσυνδέσεις.