Saturday, December 8, 2007

Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο Mπαμπάς μου το κράτος.

.


Πόσο χρειαζόμαστε ένα κράτος-πατέρα που γνωρίζει τα πάντα και ορίζει στους πολίτες-παιδιά του τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν, τι επιτρέπεται να γράψουν, για ποιά θέματα μπορούν να μιλάνε ελεύθερα και ποιά είναι αν άρμοστα; Γιατί έχουμε ένα κράτος ελεγκτή και μπαμπούλα, ένα κράτος που μας δείχνει έναν δρόμο από τον οποίο όποιος ξεφύγει θα πρέπει να σοφρωνιστεί; Ενα κράτος που αντι να είναι αρρωγός των αδύναμων συμπολιτών μας και εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σκέψης και των τεχνών είναι ένας ηθικολόγος δήμιος της ελεύθερης έκφρασης;

Η τηλεόραση που έχουμε είναι χαρακτηριστική του αποτελέσματος που έχει ο κρατικός έλεγχος. Μια μηχανή αναπαραγωγής συντηρητικών στερεότυπων όπου οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι πρωταγωνιστες της, ηθικολογουν ασύστολα αναπαράγοντας μανιχαϊκά στερεότυπα ηθικομπουρδολογίας, νουθετώντας και αποκοιμίζοντας τους τηλεθεατές.

Κανείς ποτέ δεν πρέπει να φυλακίζεται για τις απόψεις που εκφράζει . Οσο κυριαρχεί ο φόβος τόσο αναπαράγεται η βλακεία. Αντίθετα όσο πιό πολλά επιτρέπεται να ειπωθούν, τόσο οξύνεται η συγκριτική σκέψη, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ειπωθεί κάτι νέο, ευφυές και ουσιαστικό.
___________ __________

Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αφήσουμε το χέρι του μπαμπά μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μόνοι μας. Όσο το κράτος-πατέρας μας υποδεικνύει τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να πουμε τόσο θα δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στον καινούριο γενναίο κόσμο που διαμορφώνεται γύρω μας.


Βλέπουμε στο πείραμα της μπλογκόσφαιρας πως η αυτορύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά, πως οι εισαγγελείς δεν έχουν καμιά δουλειά εδωμέσα και πως ελάχιστα δυσπροσάρμοστα στοιχεία απομονώνονται και περιορίζονται χωρίς να χρειάζεται να φωνάξουμε τον μπάτσο μπαμπά μας να μας προστατέψει. Γιατί όχι λοιπόν και εκτός μπλογκόσφαιρας;
.

8 comments:

τηλε - θεατής said...

Η τηλεόραση που έχουμε είναι χαρακτηριστική του αποβλακωτικού αποτελέσματος που έχει ο κρατικός έλεγχος.

Ένα παράδειγμα? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η τηλεόραση είναι, συγκρινόμενη με τα άλλα ΜΜΕ, ίσως το μέσο με τη μεγαλύτερη ασυδοσία.

Μια μηχανή αναπαραγωγής συντηρητικών στερεότυπων όπου οι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι πρωταγωνιστες της, ηθικολογουν ασύστολα αναπαράγοντας στερεότυπα μανιχαϊστικής ηθικομπουρδολογίας, νουθετώντας και αποκοιμίζοντας τους τηλεθεατές.

Τα διάφορα "πρωϊνάδικα", "μεσημεριανάδικα", "life style" κλπ που κάνουν νούμερα στην AGB τελείως άλλα στερεότυπα αναπαράγουν και άλλα "νούμερα" προβάλλουν και καθιερώνουν ως πρότυπα. Όπως επίσης και οι εκπομπές πολιτικού λόγου με τα πάνελς. Δυστυχώς αυτή είναι η αισθητική της κοινωνίας και δεν νομίζω πως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση γιατί έχει απωλεσθεί, χρόνια τώρα, ο αυτοέλεγχος (ή αν θες, όπως το τοποθετείς σε σύγκριση με τη μπλογκόσφαιρα "η αυτορύθμιση" - γιατί? μα γιατί το κοινό της μπλογκόσφαιρας είναι τελείως άλλο από το τηλεοπτικό κοινό - γνωρίζω αξιολογότατους bloggers που δεν έχουν τηλεόραση).

Urfurslaag said...

μα δεν τελείωσε, κοιτάξτε τα λινκ.

τηλε - θεατής said...

Μα από που προκύπτει από τα links (κάποια από τα οποία προσετέθησαν αφού είχα αρχικά επιχειρηματολογήσει και άλλα ΔΕΝ "ανοίγουν") ότι το κράτος δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας?


Μπορείς σαν Έλληνας πολίτης να βγείς να φωνάξεις "Ο Πρωθυπουργός είναι μαλάκας" και να μην έχεις τις παραμικρές κυρώσεις. Στη Βουλή π.χ. ο Πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ως νονός, τα ΜΜΕ το "έπαιξαν" και πάπαλα. Επίσης το post του blogger Ροϊδη άνετα θα μπορούσε να το έχει τυπώσει π.χ. ο Ριζοσπάστης και να μην έχει κουνηθεί φύλλο.


Όμως αν ως κράτος ΔΕΝ εννοούμε τη συντεταγμένη πολιτεία ΑΛΛΑ τη διαπλοκή, η οποία αναγάγει σε μείζον ή έλασσον ότι επιθυμεί και ότι τη βολεύει και αντίστοιχα το προβάλλει στα δικά της ΜΜΕ, τότε ναι, όποιος ξεφεύγει σωφρονίζεται - αλλά αυτό ισχύει για τους δημοσιογράφους οι οποίοι πάνε αντίθετα στο ρεύμα των ΜΜΕ κι όχι για τους πολίτες.


Οι πολίτες ΔΕΝ έχουν ερεθίσματα από τα ΜΜΕ γιατί ΔΕΝ συμφέρει να έχουν. Όσοι πιό αναισθητοποιημένοι και ζωοποιημένοι είναι, τόσο καλύτερα και βολικότερα.

Urfurslaag said...

ποιά λινκ δεν ανοίγουν;

τηλε - θεατής said...

τα εξής:

για ποιά θέματα μπορούν να μιλάνε ελεύθερα

οι δειλοί μοιραίοι και άβουλοι

ηθικολογούν ασύστολα

ηθικομπουρδολογίας

Urfurslaag said...

θενκς

aerostatik said...

Εξαιρετικός ο τρόπος γραφής με τις συνεχείς υπερσυνδέσεις.

珊珊李 said...

伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫