Tuesday, December 4, 2007

Ποιός φοβάται τους χορτοφάγους;


Τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη
υγεία και θα αυξήσει τις
πιθανότητες επιβίωσης της ζωής
στη Γη όσο η
μετάβαση μας σε μια Βετζετέριαν διατροφή.
A.ΑΙΝΣΤΑΙΝ

Όταν λέω ότι είμαι χορτοφάγος πολύ συχνά αντιμετωπίζω από τους γύρω μου επιθετική στάση. Νιώθουν και συμπεριφέρονται σαν να τους κατηγορώ. Ανθρωποι που τρώνε κρέας αλλά ταυτόχρονα έχουν κάποιες ευαισθησίες ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την κρεατοφαγία και νιώθουν άβολα όταν έχουν απέναντι τους κάποιον να τους το υπενθυμίζει. Επιλέγουν λοιπόν την επίθεση προσπαθόντας να βρούν ασυνέπειες και δυσκολίες στην επιλογή μου: "ψάρι τρως;-τα ψάρια δεν πονάνε;" "μα δεν ειναι ανθυγιεινό να μην τρως καθόλου κρέας;" "καλά και δεν σου λείπει;"

Η παραγωγή ενός κρεατοφαγικού γεύματος
απαιτεί την δωδεκαπλάσια ποσότητα νερού
από ενός χορτοφαγικού


Λοιπόν φίλοι μου, όχι δεν μου λείπει, ναι είναι υγιεινό και όχι, τα ψάρια δεν πονάνε. Δεν είμαι καθόλου εγκρατης άνθρωπος-κάνω και λέω ό,τι μου έρθει στο κεφάλι, αλλά ακολουθώ με αυστηρότητα τον προσωπικό μου κώδικα ηθικής που λέει: ποτέ δεν προκαλούμε πόνο σε κανέναν, αλλά και την κοινή λογική που λέει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση την δική μας και των παιδιών μας.


Η εκτροφή ζώων παράγει περισσότερα αέρια
του θερμοκηπίου από όσα οι παγκόσμιες
μεταφορές στο σύνολό τους

Λυπάμαι αν το κείμενο αυτό έχει διδακτικό ύφος δεν είναι μέσα στις προθέσεις μου να κάνω προπαγάνδα υπέρ της χορτοφαγίας. Τέλος δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα από τα κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα που τρώνε κρέας απλώς να πω ότι εγώ δεν θέλω. Πειράζει;


Διάσημοι χορτοφάγοι ήταν μεταξυ
άλλων ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας



23 comments:

Anonymous said...

Η χορτοφαγία για τον άνθρωπο είναι τόσο φυσική όσο και το ποδήλατο για το ψάρι.
Φασόν βίκτιμς αμερικάνικων μαλακιών δεν δυνάμεθα να γίνωμε.
Δικαιώματα ζώων δεν υφίστανται, αυτά είνα ανακάλυψις ενός και μόνο ζώου, του ανθρώπου. Για τα υπόλοιπα ζώα αποδεδειγμένα δουλεύει καλύτερα ο νόμος της ζούγκλας.

Μόνο χόρτα τρώνε π.χ. τα πρόβατα και τα κατσίκια και τα γελάδια. Ο άνθρωπος τρώει και χόρτα και κρέας (και αυτός είναι ο λόγος που διαφοροποιήθηκε και εξελίχθηκε διανοητικά σε σχέση με τους άλλους πιθήκους).

Εάν υποστηρίζεις οτι η χορτοφαγία τελικά θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου από τον πλανήτη σώζωντας τον πλανήτη, ΟΚ.
Για το ανθρώπινο είδος όμως, είναι αυτοκτονία.

ΥΓ: ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ... ετσι κι αλλιώς, τρώνε μόνο (κουτό)χορτο :-)

Urfurslaag said...

Που σε ξέρω-που σε ξέρω... μου θυμίζεις ένα φίλο από τα παλιά....

Urfurslaag said...

Τα στερεοτυπάκια που αναφέρεις μπορείς μήπως να τα στηρίξεις με παραπομπές σε συγκεκριμένη αρθρογραφία; Πολύ φοβάμαι ότι έχεις καταπιεί αμάσητους μια σειρά από μύθους μαζί με τις μπριζολάρες σου.

Yellow Kid said...

Νομίζω οτι το κτηνώδες και αδίστακτο καθάρμα μέαα στην έπαρση του να σου πάει κόντρα εχει ενα πόιντ: Μήπως όντως προβάλλουμε ανθρωπινα συναισθήματα στα ζώα ωστε να τους βάζουμε και δικαιωματα;

Τα ζώα δεν έχουν καμία υποχρέωση άρα και κανένα δικαίωμα. Δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι, αρα και αυτοί έχουν τις υποχρεωσεις τους απέναντι στα ζωα.

Και αυτό, αν θεολογικά διαχωρίζεις τον Ανθρωπο απο το Ζωο. Γιατί δαρβινικά (κάποιον οπου σου θυμίζω οτι υπερασπίζεσαι Ούρφους) ο άνθρωπος δεν είναι τιποτα περισσότερο απο ενα εξελιγμενο είδος ζωου. Κατα βαση ζώο λοιπον. Και τα ζώα τρώνε άλλα ζώα χωρίς ενοχές.
Εγω θα φάω το κατσίκι και η αρκούδα αν με στριμωξει πολύ φυσικά θα φαει εμένα.

Το αν μάθαμε να τις απομακρύνουμε απο τις κοινωνίες μας ωστε να μην μας τρωνε συνέχεια, έχει να κάνει με ένστικτα επιβιώσης, παρόμοια με αυτά των πουλιών να πετάνε, ή του χαμελαιοντα να άλλαζει χρωμα συμφωνα με το περιβάλλον του.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιστατικά ανθρωπων που τους έφαγαν αρκούδες.

Σε ενα μόνο θα συμφωνίσω μαζί σου: Οτι ο άνθρωπος αντιθέση με άλλα ζώα έχει την δυνατότητα επιλογής.
Αλλά ενοχές; Οχι, ξέχνα το!

Περαστικός said...

Μην αδικείτε τα ψάρια, νομίζω ότι και τα ψάρια πονούν, αλλιώς δεν θα ένοιωθαν φόβο (εκτός αν ένα ψάρι που τρέχει να κρυφτεί στη θέα ενός δύτη ενεργεί και αυτό αντανακλαστικά όπως ένας ναρκωμένος ασθενής στο χειρουργείο, έλεος). Υποψιάζομαι μάλιστα ότι και άλλες δομές, όπως τα φυτά, που απέχουν περισσότερο από το κέντρο που νομίζουμε ότι είναι ο άνθρωπος, έχουν και αυτά κάποια συνείδηση. Οι άνθρωποι πολλές φορές προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τη φρίκη της ζωής και την πραγματικότητα ότι η ίδια η ύπαρξή μας από μόνη της είναι μια «αυθαιρεσία», πηγή πόνου και στέρηση της ελευθερίας κάποιου άλλου όντος να υπάρχει στη θέση μας, υποτιμώντας και υποβιβάζοντας τα άλλα όντα. Κατασκευάζοντας κουτάκια όπου κατηγοριοποιούμε τα όντα που μας περιβάλλουν. Τίποτε απόλυτο δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό τον κόσμο όπου καλά - καλά δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ούτε για τα όρια που χωρίζουν το σαρκίο σου από το "έξω", για να έλθω και στο προηγούμενο θέμα σου περί απολύτου ελευθερίας. Ακόμη και το τι σημαίνει «ζωή» είναι κάτι που δεν μπορούμε να το καθορίσουμε.

Το μόνο που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος είναι να ψάχνει μέσα του για τα όριά του και τις ισορροπίες του, τείνοντας προς όποιο φωτάκι νομίζει ότι διακρίνει στο σκοτάδι. Ο Σοπενχάουερ ως θεμέλιο της ηθικής θέτει την ευσπλαχνία και δεν έχει άδικο, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιούμε τον πόνο που προκαλούμε, αλλά ποιο είναι αυτό το ελάχιστο; Πόσος πόνος είναι αναγκαίος ή αποδεκτός; Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα, κάποια άλλα βρίσκονται σε πιο γκρίζες ζώνες. Πιστεύω ότι σίγουρα είναι λάθος να κυνηγάς για ευχαρίστηση ή για να απολαύσεις κάποια σπεσιαλιτέ με κυνήγι και όχι για επιβίωση και με την ίδια λογική δεν μου αρέσει και το ψάρεμα ως σπορ. Παρόλα αυτά δεν είμαι χορτοφάγος, καθώς σιτίζομαι σε μεγάλο βαθμό από το μαγείρεμα άλλων στους οποίους δεν θέλω να επιβάλω τις δικές μου απόψεις, αλλά μειώνω όσο μπορώ την κατανάλωση κρέατος και ίσως αν αφηνόμουν να σιτίζομαι μόνος μου να γινόμουν αβίαστα χορτοφάγος, αλλά και με αυτό τον τρόπο δεν θα θεωρούσα ότι παύω να προκαλώ πόνο σε άλλα πλάσματα.

Όχι, η ηθική δεν εξαρτάται από το πόσο έξυπνο είναι το άλλο πλάσμα, όπως δεν εξαρτάται και από το πόσο έξυπνος είναι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου. Η ηθική εξαρτάται μόνο από εσένα τον ίδιο. Το να σέβεσαι τον άλλο ακόμη και αν αυτός δεν θεωρεί ή δεν είναι σε θέση να σκεφτεί ότι του οφείλεις σεβασμό λέγεται ήθος. Αυτό είναι το είδος του εγωκεντρισμού που μου αρέσει. Υπενθυμίζω ότι κάποιοι υποστηρίζουν μια γραμμή σκέψης: λιγότερο έξυπνος = λιγότερο συνειδητός = μικρότερο οφειλόμενος σεβασμός. Πολύ βολικό δεν είναι; Αν το κάνεις για τα ζώα, γιατί όχι και για τους ανθρώπους; Φυσικοί νόμοι και φυσική ηθική δεν υπάρχει. Ένα αγρίμι που πεινάει μπορεί να καταβροχθίσει έναν άνθρωπο μια χαρά χωρίς να αισθανθεί τύψεις ή να παρέμβει κάποια Θεία Αρχή για να απαγορεύσει σε ένα «κατώτερο ον» να ξεκοκακαλίσει ένα «ανώτερο ον». Υπάρχει μόνο η ευσπλαχνία και αυτό που εσύ ο ίδιος αποφασίζεις για τον εαυτό σου. Σε κάθε περίσταση, ακόμη και αν δεχθούμε την κρεατοφαγία, πρέπει να υποστηρίζουμε την ελαχιστοποίησή της (περισσότερη κατανάλωση για τα παιδιά, ελάχιστη για τους ενηλίκους) και την εξασφάλιση συνθηκών που εξασφαλίζουν μια «καλή ζωή» για τα εκτρεφόμενα ζώα, με βάση τις δικές τους ανάγκες. Αυτός είναι ένας πιο εφικτός στόχος ίσως στον οποίο ελάχιστοι θα μπορούσαν να αντιταχθούν με σοβαρά επιχειρήματα.

Αυτά ως μερικές σκόρπιες σκέψεις.

Anonymous said...

Είναι λίγο ανφέρ να μου ζητάς παραπομπές όταν ούτε εσύ δεν βάζεις (στα αποσμάσματα με τα πράσινα γράμματα) δε νομίζεις;

Πολύ φοβάμαι ότι εσύ έχεις καταπιεί αμάσητη μια έρευνα που υποστηρίζει οτι οι εκτρεφόμενες αγελάδες κλάνοντας απελευθερώνουν τόσο μεθάνιο, που είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων...

Μύθος είναι η χορτοφαγία, ξέρεις. Να τα πάρουμε απ'την αρχή;
Ο ανθρώπινος οργανισμός (όπως και άλλων θηλαστικών άλλωστε) δεν μπορεί να συνθέσει κάποια αμινοξέα, 8 τον αριθμό, επομένως και κάποιες (πολύ περισσότερες) πρωτεΐνες. Δεν πρόκειται (μάλλον) για εγγενή αδυναμία, αλλά για αποτέλεσμα της εξέλιξης. Η σύνθεση είναι πολύ πιο ενεργοβόρα από την πρόσληψη πρωτεινών δια της τροφής. Συνεπώς, ακόμα κι αν ο άνθρωπος - η ο πρόγονός του - είχε την ικανότητα να συνθέτει οτιδήποτε χρειάζεται αποκλειστικά τρεφόμενος με φυτά, η ικανότητα του αυτή ατρόφησε και χάθηκε (όπως η ουρά ας πούμε).

Η πρόσληψη τροφής ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Ο αποκλεισμός τροφής ζωικής προέλευσης έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Γι αυτό η χορτοφαγία (με την ακριβή σημασία της λέξης - κατανάλωση μόνο τροφής φυτικής προέλευσης) είναι αδύνατο να συντηρήσει στη ζωή έναν άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν χορτοφάγοι - η, αν υπήρχαν είναι ήδη νεκροί - υπάρχουν μόνο άνθρωποι που στο όνομα μιας ιδέας/θεωρίας/βίτσιου/ευγενούς σκοπού, όπως θες πέστο, αρνούνται να φάνε κρέας. Φυσικά καταναλώνουν ζωικά προιόντα (γάλα, αβγά κλπ) γιατί αλλιώς θα πέθαιναν.

Ουσίες που είναι ενεργειακά φτηνότερο να τις προσλάβουν από ζωικούς ιστούς, προσπαθούν να τις βρουν σε σαλάτες, σπόρους κλπ σπαταλώντας ενέργεια - κάτι αντίθετο με τους νόμους της εξέλιξης... Δυστυχώς!

ΥΓ: Μη βασανίζεσαι ψάχνοντας το παρελθόν, πρώτη φορά γράφω, πολύ πρόσφατα έπεσα στο βλογ σου :-)

Το Κίτρινο Παιδί και ο Περαστικός τα έγραψαν ίσως καλύτερα.

λολιτα said...

καραρχην δεν μου αρεσει η αγενεια σε καποιον που υποτιθεται πως σε φιλοξενει στο μπλογκ οτυ..ο αερας των γραφομενων σου ειναι τετοιος οπου εστω και αν συμφωνουσα μαζι σου σε κατι τωρα δεν μου δινεις περιθωρια να το πραξω..

λολιτα said...

αα ξεχασα αναφερομουν στο:επηρμένο κτηνώδες και αδίστακτο κάθαρμα


τσιρς

Anonymous said...

Ενώ η έκφραση "τα κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα που τρώνε κρέας" του ιδιοκτήτη του βλογ, ξεχειλίζει από ευγένεια ε;

Urfurslaag said...

@ κτηνώδες: έχει ενδιαφέρον ότι το υιοθέτησες πάντως. Ταυτίζεσαι με κάτι κτηνώδες και αδίστακτο. Δεν νομίζω. Αντίθετα πιστεύω πως είσαι ένας άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες. Θέλεις να είσαι εντάξη και καλός και όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, διαστρευλώνεις την πραγματικότητα και/η εθελοτυφλείς για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου.

Urfurslaag said...

Δηλαδή σκέψου το έτσι: υπάρχουν κάποια κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα που τρώνε κρέας και αυτά δεν θέλω να τα κατηγορήσω. Υπάρχουν και άλλα πλάσματα που τρώνε κρέας πιθανότατα υπάρχουν και καλοί άνθρωποι που τρώνε κρεας(όπως ο Περαστικός) όπως υπάρχουν κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα που ειναι χορτοφάγοι(όπως ο Χίτλερ) ...ειναι θέμα ερμηνείας.

Urfurslaag said...

@ κτηνώδες: α ναι! μπορώ να κάνω και μια μαντεψιά για το ποιος είσαι; Μόνο μία. Αλλά θα απαντήσεις ειλικρινα?

Anonymous said...

Ν'απαντήσω ειλικρινά, αλλά αν αποτύχει η μαντεψιά σου, θα με θεωρήσεις ανειλικρινή; :-)

Anonymous said...

Πάντως, από την έκφραση "δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα από τα κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα που τρώνε κρέας", εγω καταλαβαίνω οτι όσους τρώνε κρέας τους θεωρείς κτηνώδη και αδίστακτα καθάρματα. Γι αυτό και η υιοθεσία του χαρακτηρισμού. Ισως θα έπρεπε να είσαι πιο σαφής εξ αρχής; γιατί ο γραπτός λόγος είναι πιο εύκολα παρεξηγήσιμος...

Urfurslaag said...

Σε θεωρώ τίμιο και ειλικρινή ούτως η αλλως. Είσαι ο j95?
Σορυ που αργώ να απαντήσω,προσπαθώ να δουλέψω ταυτόχρονα (είναι και το κουτόχορτο...)

Anonymous said...

Καμμία σχέση, δεν εχω καν μπλογκ!
(και φυσικά δεν είμαι βάτραχος) :-)

Urfurslaag said...

Οκ δεκτό. Καλά θα κάνεις να αποκτήσεις ένα (μπλογκ) όπως και να κόψεις το κρέας. Μεταξύ μας τώρα δεν σου βρωμάει κάτι στην ιστορία με το κρεας?

Queerdom said...

Προσπαθώ να μην νιώθω ενοχές η αλήθεια είναι. 3 μήνες περίπου κράτησε η χορτοφαγία μου. μετά..τίποτα..κι όσο ξέρω τι τραβάνε τα ζώα αυτά. Δεν ήξερα ότι είσαι χορτοφάγος αγαπητέ ΟΥΡΦ.
Νομίζω δεν μπορώ καν να πάρω θέση στο θέμα αυτό αυτή την ώρα.
Ένα γεια πέρασα να πω, επειδή έχω καιρόοοο νά'ρθω.
Νά'σαι καλά.

Lion said...

Καλησπερα,
η πιο σωστη και λογικη αποψη ειναι αυτη του Περαστικου. Η ηθικη του σταση ειναι παρα πολυ σωστη.
Αντιθετα το κτηνωδες... κλπ. λεει αρλουμπες.

Υπαρχουν εκατομμυρια vegans (=αποχη απο καθε τροφη που προερχεται απο ζωο) σε ολον τον κοσμο. Υπαρχουν στις Ινδιες περιοχες ολοκληρες που - λογω θρησκειας - δεν χρησιμοποιουν τιποτε που να προερχεται απο ζωο. Εδω και κατι αιωνες αυτο, οχι απο χθες.
Ολοι αυτοι ζουν μια χαρα, στατιστικα ειναι μακροβιοτεροι (αποδεδειγμενο αυτο σε μερικες εκατονταδες ερευνες, απλα δεν ξερουμε ακομα τον ακριβη μηχανισμο της μακροζωιας) και υγιεστεροι απο τον μεσο κρεατοφαγο.

Η βλακειουλα με τις πρωτεινες / αμινοξεα που δηθεν δεν μπορει να συνθεσει ο οργανισμος εχει καταρριφθει εδω και 25 χρονια περιπου. Ουτε οι φανατικοτεροι κρεατοφαγοι δεν την χρησιμοποιουν πια. Συγχρονιστειτε επι τελους ;-) Τα τελευταια 3 χρονια, σειρα εχει παρει η βιταμινη Β12. Και η θεωρια γυρω απο την Β12 εχει καταρριφθει, αλλα επειδη ειναι προσφατο, δεν το ξερουν πολλοι.

Οσο για το διοξειδιο που παραγουν οι αγελαδες ειναι οντως λιγο. Οι ανιδεοι μπερδευουν τον διοξειδιο του ανθρακα με το μεθανιο. Το τελευταιο ειναι 22 φορες πιο καταστροφικο για το κλιμα απο το διοξειδιο και οι αγελαδες (ολα τα βοοειδη πιο σωστα) το παραγουν σε τεραστιες ποσοτητες. Τα νουμερα τα εχει δημοσιευσει ο ΟΗΕ, γνωστο στεκι χορτοφαγων και προκατειλημμενος οργανισμος ως γνωστον ;-)
Τα νουμερα λενε οτι τα βοοειδη παραγουν περισσοτερα αερια του θερμοκηπιου απο ολα τα αυτοκινητα του πλανητη μαζεμενα. Ειτε απο ολοκληρη την βιομηχανικη παραγωγη μιας χωρας σαν την Γερμανια.

Urfurslaag said...

@ Queerdom:ΕΕΕΟΟΟΟ Γεια χαρα!!!! :)
καλώς σε ξαναβρήσκω!!! θα τα πούμε στο μπλογκ σου.

@ Dralion: χμμμ ενδιαφέρον σχόλιο, ενδιαφέρουσα παρουσία, θα τα ξαναπούμε ελπίζω...και ναι, ο Περαστικός είναι σοφός.

Elias said...

Τρώω καθημερινά κρέας. Δεν έχει να κάνει με επιχειρήματα, απλώς μου αρέσει και μου φαίνεται η φυσική τροφή μου.
Αγαπώ και σέβομαι τα ζώα. Πιο πολύ απ' τους ανθρώπους.
Δε θα μπορούσα με τίποτα να φάω ένα ζώο που το έχω γνωρίσει. Επίσης, αν μου σερβίρουν κρέας σε μορφή που να θυμίζει το αρχικό ζώο, δε θέλω ούτε να τ' αγγίξω (αν το ίδιο κρέας το τεμαχίσουν και το κόψουν μερίδες, θα το φάω πολύ ευχαρίστως).
Επίσης, απεχθάνομαι τους κυνηγούς και το θεωρώ αδιανόητο να σκοτώνεις άγρια ζώα για 'σπορ' ή για 'χόμπι'. Όμως λατρεύω την αίσθηση του κυνηγιού και πολύ θα ήθελα η ζωή μου να ήταν τέτοια ώστε να έπρεπε να κυνηγώ για να ζήσω.

Ξέρω ότι όλες αυτές οι στάσεις δεν έχουν συνέπεια μεταξύ τους. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης, λογικής επεξεργασίας και κανένα επιχείρημα δεν πρόκειται να με πείσει ή να αλλάξει τη στάση μου.

Μπαμπης Ζαβος said...

Γαμάω παιδάκια. Δεν έχει να κάνει με επιχειρήματα, απλώς μου αρέσει και μου φαίνεται φυσικό.
Αγαπώ και σέβομαι τα παιδιά. Πιο πολύ απ' τους μεγάλους.
Δε θα μπορούσα με τίποτα να βιάσω ένα παιδί που το έχω γνωρίσει.
Επίσης, απεχθάνομαι τους δολοφόνους βιαστές και το θεωρώ αδιανόητο να σκοτώνεις για 'σπορ' ή για 'χόμπι'. Όμως λατρεύω την αίσθηση του φόνου και πολύ θα ήθελα η ζωή μου να ήταν τέτοια ώστε να έπρεπε να δολοφονώ αφού βιάσω.

Ξέρω ότι όλες αυτές οι στάσεις δεν έχουν συνέπεια μεταξύ τους. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης, λογικής επεξεργασίας και κανένα επιχείρημα δεν πρόκειται να με πείσει ή να αλλάξει τη στάση μου

Anonymous said...

Αγαπητέ Ουρφουρσλάαγκ

Θεωρώ την ύπαρξη των χορτοφάγων ως ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που μπορεί η σημερινή κοινωνία να αντιμετωπίσει. Και για να εξηγηθώ, ούτως ώστε να μην παρεξηγηθώ, ξεκινάω με το θέμα της ανεργίας. Αν ξαφνικά στις 11 ο πρωί, ολονών τα διατροφικά γούστα άλλαζαν, θα είχαμε μεγάλη ανεργεία. Καταλαβαίνεις πως χασάπακλες, σουβλατζήδες, ντελιβεράδες κλπ θα εξαφανίζονταν μέσα σε λίγο καιρό ως επάγγελμα. Θα μου πεις το χρήμα δεν είναι το παν, εκτός κι αν σε λένε Πήτερ, αλλά δυστυχώς η κοινωνία μας χρησιμοποιεί αυτά τα χαρτάκια ως ανταλλακτικό μέσο και τους έχει δώσει και μεγαλύτερη αξία απ' όσο θα έπρεπε να έχουν. Καθ' ομολογία το κρέας έχει καλύτερη γεύση από ότι τα χόρτα οπότε προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση απ' ότι τα χόρτα. Άμα βάλουμε δέκα παιδάκια ηλικίας 8 χρονών ας πούμε και τους δώσουμε σε ένα πιάτο μπάμιες και ένα πιάτο με μια μπριζόλα, είναι αυτονόητο πως θα κάνουν κάθετη εφόρμηση στην μπριζόλα. Θα σε παρακαλούσα να το κάνεις αυτό το πείραμα ζωντάνα κάποια Πέμπτη με την Κate να έχει μαγειρέψει τα μπριζολάκια με τα χεράκια της. Με αυτά τα δύο θέματα καταλήγω πως οι χορτοφάγοι ανήκουν στη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα παραγωγής φλωριάς, χειρότερη από τους αντικαπνιστές αλλά και τους ατενίστας. Σε παρακαλώ παρήγγειλε αμέσως κιόλας ένα ζουμερό πιτόγυρο και βγάλε από το μυαλό σου τη λέξη χορτοφάαγος.