Saturday, December 19, 2009

Βία

.



.

Απορρίπτω την βία σαν μια μορφή πάλης που νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει ένας αντιεξουσιαστής. Η βία είναι μια εξουσιαστική μορφή πάλης. Χώρια που σε βάθος χρόνου είναι απολύτως άγονη. Τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας με την βία. Οι συνειδήσεις των ανθρώπων δεν αλλάζουν με βία. Αλλάζουν με διάλογο και με ενημέρωση.
Αλλά δεν μπορώ παρά να κάνω κάποιες διαπιστώσεις:

Άλλο η βία του αφέντη και άλλο η βία του σκλάβου που σπάει τις αλυσίδες του

Άλλο βία και άλλο βανδαλισμός. Το σπάσιμο μιας βιτρίνας είναι βανδαλισμός. Το σπάσιμο ενός κεφαλιού με το γλομπ του ματατζή είναι βία.

Δεν απορρίπτω κάθε μορφή βανδαλισμού. Το γράψιμο ενός συνθήματος με σπρέι είναι βανδαλισμός. Τα γκράφιτι είναι βανδαλισμός αλλά πολλές φορές είναι και τέχνη.

Η βία ενός αντιεξουσιαστή που σπάει μια τράπεζα μιάζει πολύ με την βία της τράπεζας που σου παίρνει το σπίτι

Δεν θα σταματούσα ποτέ έναν αντιεξουσιαστή που σπάει μια τράπεζα, όπως δεν θα σταματούσα και μια τράπεζα που δίνει καταναλωτικό δάνειο

Το να σπας ένα περίπτερο είναι ξεκάθαρος χουλιγκανισμός. Δρα προβοκατόρικα για το κίνημα γιατί το δαιμονοποιεί. Οι ίδιοι οι αντιεξουσιαστές οφείλουν να διαφυλάξουν το κίνημα από προβοκατόρικες πράξεις. Όπως είδα να κάνουν φέτος τον Δεκέμβρη.

Η σημαία είναι ένα πανί. Έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα από εμάς όμως η αντικειμενικά πραγματικότητα είναι αδυσώπητη, Είναι ένα πανί.

Όλοι αυτοί που καταδικάζουν την βία από όπου και αν προέρχεται είναι σχεδόν κατά κανόνα υποκριτές. Δεν αρνούνται την άσκηση βίας από την αστυνομία.

Η βία έχει πολλές μορφές. Υπάρχει φυσική βία και ψυχολογική βία. Η πιο ύπουλη μορφή είναι η ασυνείδητη βία. Η χειρότερη εκδοχή ασυνείδητης βίας είναι αυτή που εκπέμπουν οι διαφημίσεις.



Ο Φρόιντ είχε πει πως ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μια προσβολή αντί για πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού


.

8 comments:

Anonymous said...

Καλησπέρα.

Συμφωνώ σε όλα μαζί σου. Μα σε όλα!

Εκτός...
Από ένα:-)

Το κομμάτι του ποστ που αναφέρεσαι στην σημαία είναι κάπως προβληματικό. Γιατί μπορεί "αντικειμενικά" η σημαια να ειναι ενα κομματι πανί, αλλά αυτός που την καιει δεν την βλέπει έτσι, όπως επισης και εκείνος που δεν την καιει, αλλα την προστατεύει, την κρεμάει σε ένα κονταρι, βαράει προσοχή μπροστά της κλπ. Το πώς την αντιλαμβανόμαστε είναι που κάνει τη διαφορά και χρωματίζει ηθικά και αξιολογικά την συμεριφορά μας απέναντι στη σημαια. Το ίδιο μπορεούμε να πού με και για τον άνθρωπο. "αντικειμενικά" είναι ένα κομμάτι κρέας(;). Αλλα η αντίληψή μας γι αυτόν είναι που κάνει την ουσιαστική διαφορα.

Zaphod said...

Σωστός!

Μου θύμισες ένα φιλαράκι που πέτυχε ένα πιτσιρικά πέρισι να σπάει μια βιτρίνα. Απόλαυσε διάλογο:
"Τι κανεις ρε φίλε;"
"Σπάω το μαγαζί"
"Γιατι ρε"
"...(;)....αφου το κάνουν ολοι (;)"
"Να ρε δίπλα, βάρα την τράπεζα".

(!)"Α, ναι!! Σωστά!"

κτλ κτλ

:)

Fisherman said...

Urfu καλα τα λες, φετος οι αντιεξουσιαστες καταφεραν να απομονωσουν τα βανδαλιστικα στοιχεια απο το κινημα, ομως ξεχνας κατι. Το βιντεο που δειχνει κουκουλοφορους και ΜΑΤ μαζι... νομιζω το εχεις δει το βιντεο στα Χανια. Βλεποντας αυτο λοιπον, αυτο δειχνει ξεκαθαρα πιοι ειναι οι βανδαλοι που σπανε βιτρινες καταστηματων...

Anonymous said...

Εγω παλι διαφωνω εν μερει. Σιγουρα πρωτα παει η συνειδητοποιηση και η θεωρια. Κανενα καθεστως ομως δεν αλλαξε χωρις βια. Και κανενα σοβαρο κοινωνικο-πολιτικο "αποκτημα" δεν ηρθε χωρις βια. Θα μου πεις, και που επεσαν στο παρελθον καποια καθεστωτα τι καταφεραμε? Τιποτα το ιδιαιτερο μακροπροθεσμα. Αλλα οχι γιατι υπηρχε βια, απλα γιατι δεν υπηρχε συνειδητοποιηση. Γενικα θεωρω τη βια οτι πιο ασχημο, αλλα θα την χρησιμοποιουσα. Και οχι συναισθηματικα (μολοτοφ στον ματα), αλλα με βαση την λογικη.

Fisherman said...

Πιστευω πως μονο η αμυντικη βια ειναι αποδεκτη, και αμυντικη δεν εννοω, "κανω εισβολη σε μια χωρα για να προστατεψω και καλα καποιον"... εννοω ΜΟΝΟ οταν υπαρχει σωματικη επιθεση, φανερα και τακτικα. Διαφορετικα ολες οι μορφες βιας ειναι αμυντικες.

Για μενα η μορφωση και η σωστη παιδεια που παραγουν κριτικη σκεψη ειναι πανω απο ολα. Οταν ο ανθρωπος μπορει να συνειδητοποιησει απο μονος του τι πρεπει και τι δεν πρεπει να κανει, τοτε ολες οι μορφες εξουσιας αυτοματα χανουν την δυναμη τους, τοτε παυει η απληστια, συνεπως μηδενιζεται η εγκληματικοτητα. Και κακα τα ψεμματα παιδεια (εννοω μορφωση και οχι κατοχη περγαμηνων) δεν υπαρχει, ουτε στην Ελλαδα ουτε πουθενα στον κοσμο.

Σε οτι αφορα την σημαια... εδω το πραγμα περιπλεκεται. Για μενα δεν ειναι τιποτα παραπανω απο ενα κομματι υφασμα. Τα κρατη ανηκουν στον χαρτη και πουθενα αλλου. Το κατεβασμα της Ελληνικης σημαιας και η υψωση της αναρχικης ειναι καθαρα ενα μηνυμα εναντιωσης στον συντηριτισμο και αυτο το ξερουν καπιοι αλλα ισως το φοβουνται.

Anonymous said...

Καλο το τσιτατο "η μορφωση θα φερει την αλλαγη". Με ενα μικρο προβλημα ομως. Οτι η μορφωση ειναι στα χερια αυτου που δεν θελει σε καμια περιπτωση την αλλαγη. Αρα πλυθησμος με 100% κριτικη σκεψη και γνωση δεν θα υπαρξει ποτε αν δεν προηγηθει ενα βιαιο ξεσπασμα. Αι σιχτιρ με τους ειρηνιστες.

ΥΓ. Χωρις παρεξηγηση

Fisherman said...

@Anonymous

Αυτο που κανουμε τωρα εδω ειναι μια ειρηνικη προσπαθεια να ανοιξουμε τα ματια καποιων. Εαν αυτες οι προσπαθειες συνεχιστουν και πολλαπλασιαστουν, τοτε θα υπαρξει και το αναλογο αποτελεσμα.

Tωρα οσο για το βιαιο ξεσπασμα, για να πραγματοποιηθει ακομα και αυτο ειναι αναγκαιο οι ανθρωποι να καταλαβουν τι παιζει, ετσι ωστε να εχουμε μια κατευθηνομενη μορφη αντιδρασης απο μια συνειδητοποιημενη μαζας ανθρωπων.

Πολλες φορες δεν χρειαζεται ιδιαιτερη μορφωση για να καταλαβει καποιος τι γινεται στον κοσμο, ποιοι ειναι τα λαμογια και ποιοι οι δουλοι. Το ξερουν ολοι αυτο, ολος ο κοσμος βλεπει οτι οι κυβερνησεις ειναι διεφθαρμενες, οτι μονο κακο κανουν αλλα κανεις δεν θελει κατι διαφορετικο, κανεις δεν θελει να ακουσει μια εναλλακτικη γνωμη η να την παρει στα σοβαρα. Ο Δεκεμβρης πιστευω οτι αφησε και εδωσε πολλα. Και για μενα ηταν μια ειρηνικη εξεγερση γιατι συσωμο το αναρχικο κινημα καταφερε και συγκεντρωσε 20.ο00 ατομα ενω μονο 200 προκαλεσαν καταστροφες (οι οποιοι 200 μονο αναρχικοι δεν ηταν, συμφωνα με τα βιντεακια ηταν ασφαλιτες προβοκατορες κτλ). Τωρα αν το γεγονος του να ριχνεις πετρες και μπουκαλια στα μπατσονια για καποιους ειναι βια και βανδαλισμοι, ας ξεκολλυσουν απο τους καναπεδες και να ριξουν μια ματια στο τι εχει προηγηθει για να καταλαβουν γιατι τοση οργη και θυμος.

Urfurslaag said...

Μια παρατήρηση. Η επίσημη κρατική παιδεία είναι στα χέρια αυτών που δεν θέλουν καμία αλλαγή. Αλλά η επίσημη κρατική παιδεία δεν είναι μόρφωση. Μια εκπαίδευση για θρησκομανή υποταγμένα εθνίκια είναι. Η ουσιαστική μόρφωση είναι ελεύθερη και προσβάσιμη σε όλους.

Σχετικά με το σχόλιο για τη σημαία, είχε πολλές και πολύ έντονες αντιδράσεις, οπότε μάλλον θα χρειαστεί να αφιερώσω ένα βιντεάκι στη σημαία στο άμεσο μέλλον.