Saturday, November 7, 2009

Αναρχία vs Αναρχίας

.








μια εκπομπή του Τάπερ τιβί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
.

14 comments:

Ναυτίλος said...

Αβε, Ούρφ!
Τα μπιφτέκια του διαδικτύου σε χαιρετούν.

Ενδιαφέρον θέμα βάζεις κι’ ευελπιστώ να μπορέσω να παρακολουθήσω την εκπομπή.

Είμαι σχεδόν βέβαιος, πως η αναρχία δεν συμβαδίζει με την βία, μιάς και είναι «αν+αρχή»· χωρίς αρχές δηλαδή. Οπότε, πώς μπορεί κάποιος να επιβάλει την αν-αρχία σε κάποιον, αφού η επιβολή κάποιο πράγματος απαιτεί μία αρχή (αυτόν που επιβάλει) κι έναν εξουσιαζόμενο; Σε θεωρητική βάση τουλάχιστον, δεν νομίζω πως συνάδουν αυτά τα δύο: αναρχία και βία. Βέβαια, ο όρος αναρχία, έχει διαστεβλοθεί (κατά την γνώμη μου) κατά πολύ, και σήμερα θεωρείται η αντίσταση στις όποιες επιβολές της εξουσίας, ακόμη και με την χρήση βίας(;)

Ίσως το πρόβλημα είναι πως οι θεωρητικοί αναρχικοί, ασπάζονται το δόγμα του κομμουνισμού, που δίκαια, εν μέρει(;), μας λέει πως χρειάζεται μία ενδιάμεση δικτατορία του προλεταριάτου, πριν τον πλήρη σοσιαλισμό (κάτι στο οποίο διαφωνεί κάθετα «Ο Αναρχικός Τραπεζίτης» του Πεσσόα). Σήμερα όμως, τόσο τα παραδείγματα του παρελθόντος, όσο και η ψυχολογία, μας δείχνουν πως ό,τι επιβάλλεται, ακόμη και καλό, μετά από κάποιο χρόνο, αποβάλλεται. Νόμος της φύσης: Δράση-αντίδραση.

Όσο για το εάν η αναρχία είναι ουτοπική... Νομίζω πως ναι. Είμαστε φύσει αυτόνομοι σε κάποια πράγματα, αλλά ταυτόχρονα, από την φύση μας, είμαστε φτιαγμένοι να οργανωνόμαστε σε αγέλες. Δεν είμαστε αρπαχτικά τύπου καρχαρία που ζούνε ολομόναχοι (ακόμη κι’ όταν βγαίνουμε για κυνήγι, θέλουμε κάποιον άλλον να προσέχει τα μικρά μας. Αυτόν που τα πρόσεχε, οφείλουμε να τον ταΐσουμε.)... Και για να σχηματίσουμε κοινωνίες, θυσιάζουμε ένα κομμάτι της «πλήρης ελευθερίας» μας. Ας μου επιτραπεί να σημειώσω, πως η «απόλυτη ελευθερία», έτσι όπως την φανταζόμαστε οι περισσότεροι, δεν υπάρχει· είναι ένας αυθαίρετος όρος (όπως δεν υπάρχει απόλυτο κενό). Μιά απλή μελέτη της φύσης το καταδεικνύει -νομίζω- περίτρανα.

Από την άλλη, ό,τι φανταζόμαστε, συνήθως σημαίνει πως υπάρχει, και πως μπορεί να γίνει. Τίποτα δεν υπερβαίνει την πραγματικότητα(;) Ό,τι φανταζόμαστε, είναι εφικτό· έστω και σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Σε μία αναρχική κοινωνία, μετά από εκπαίδευση συνιδητότητας στην παιδική ηλικία, υποτίθεται πως ο καθένας θα κάνει τα οφειλόμενα του προς την κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να του υποδειχθεί το πότε και γιατί. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την πολύπλοκη προσωπικότητα του ατόμου, μιάς και απαιτεί, φύσει, την συμμόρφωση και το καλούπωμα της προσωπικότητάς του ατόμου σε νόρμες κοινωνικές... Επομένως... Αναρχία δεν σημαίνει απόλυτη ελευθερία από συμμορφώσεις σε κανόνες και νόρμες (νομίζω δηλαδή)...

Το αν θα υπάρχουν όργανα τάξης (βλ. μπάτσους)... δεν το ξέρω. Αν και φοβούμαι πως σε μία τέτοια κοινωνία, κάθε παρεκκλίνον θα αντιμετωπίζεται από το σύνολο ως εν δυνάμει μίασμα και θα απομακρύνεται ή θα «εξουδετερώνεται»... Καθιστώντας τον καθένα από μας εν μέρει μπάτσο, χαφιέ και κριτή (πάλι βρίσκουμε μία αρχή: το κοινωνικό σύνολο, να επιβάλει σε κάποιον κάτι = αρχή. Άρα, πού είναι η αναρχία;)

Αυτές είναι εν τάχι μερικές σκέψεις και προβλήματα που περνάνε απ’ το μυαλό μου. Ευελπιστώ να λάβω απαντήσεις από τους φίλτατους αναρχικούς που θα έχεις καλεσμένους. Θα είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Υ.Γ.: Να κάνεις και ανάλογο ντεκόρ με μαύρες σημαίες, κουκούλες και μολότοφ δίπλα στα λαπιτοπς...

:-P

Ναυτίλος said...

Ξέχασα να αναφέρω πως έχω βάλει κάποια αποσπάσματα απο το βιβλίο του Πεσσόα στο blog μου.

Λίγη τροφή για σκέψη;... :)

Ο Αναρχικός Τραπεζίτης

Unknown said...

επ! Αβε Ναυτίλε!

Κοίτα, ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, δεν θα τις σχολιάσω εδώ, θα προτιμούσα να συζητηθούν στην εκπομπή, την οποία πιθανότατα θα γράψω και θα την ανεβάσω στο ΥΤ.

Unknown said...

urfus? τι urfus? που πήγε το εικονίδιο μου? τι μαλακία έκανα?

Urfurslaag said...

α τώρα, μάλιστα

Urfurslaag said...

Μα δεν το παίζω Αναρχικός καλή μου Ανώνυμη, το παίζω Γκονγκοριστής ενώ στη πραγματικότητα δεν είμαι παρά ένας Μαστός του Τειρεσία. Άλλωστε και ο Πλεύρης Εβραίος είναι.

-=SAVE IMAGINOS=- said...

Γλουγλού Ολοταχώς κορίτσια!

Anonymous said...

Urfurslaag ή άλλως Καμχή, το ξέρω ότι δεν είσαι αναρχικός. Άλλωστε είσαι πάμπλουτος! Τα άλλα όμως δεν τα διαψεύδεις! Οπότε είσαι φανατισμένος εβραιοσιωνιστής και ορκισμένος ανθέλληνας! Παραδέξου το!!!!!!!! Και μην λέτε παραμύθια για το ολοκαύτωμα! Δεν έγινε ποτέ και το ξέρεις. Ολοκαύτωμα σημαίνει ολοκληρωτική γενοκτονία, εξάλειψη. Πώς έγινε ολοκαύτωμα αφού εσείς ζείτε και είσαστε και πάρα πολλοί; Γύρω στις 50000 ήταν οι νεκροί σας, και αυτοί πεθάναν από τις κακουχίες, και όχι σε θαλάμους αερίων, και τους παρέδωσαν δικοί σας εβραιοσιωνιστές τραπεζίτες και μεγαλοβιομήχανοι (Ροκφέλερ, Κρουπ, κλπ). Εμείς είχαμε παραπάνω νεκρούς! Έχει δίκιο ο Πλεύρης! Εσείς οι Εβραίοι δεν θα έπρεπε να είστε ανθέλληνες, γιατί εμείς σας βοηθήσαμε το 40 (απ᾿ ότι αποδείχτηκε κακώς)! Τον Πλεύρη γι᾿ αυτό τον «αγαπάς» τόσο πολύ, επειδή είναι Εβραίος;;; Ή μήπως ενδόμυχα καμαρώνεις τους Έλληνες εθνικιστές και τρέφεις μια κρυφή, ανεκπλήρωτη ερωτική λαγνεία;;;;; Είσαι σίγουρος ότι δεν φαντασιώνεσαι δίμετρους Έλληνες εθνικιστές τσολιάδες με αρρενωπά χαρακτηριστικά, αυταρχικούς και γεμάτους τεστοστερόνη;;;;;; Η ερώτηση απευθύνεται και στα άλλα κορίτσια (-=SAVE IMAGINOS=-).

Urfurslaag said...

κούκλα μου πολύ φοβάμαι πως έχεις χάσει επεισόδια:

http://www.youtube.com/watch?v=fhu30Uoj8ik&feature=player_embedded

Anonymous said...

Δεν έχω χάσει καθόλου επεισόδια. Το Καμχής το αναφέρω ως ψευδώνυμο όπως το Urfurslaag και δη ειρωνικά. Δεν φταίω εγώ εαν ο εγκέφαλός σου δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ειρωνία... Το ότι έκανες όμως αυτήν την φάρσα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι Εβραίος, και δη φανατισμένος μισέλληνας, εκτός εαν το αρνηθείς ξεκάθαρα! Αλλά και Εβραίος να μην είσαι φυλετικά, η συμπεριφορά σου είναι ίδια με αυτή των εβραιοσιωνιστών, οπότε είσαι ακόμα πιο κατακριτέος από έναν εβραιοσιωνιστή, ο οποίος στο κάτω κάτω κάνει την δουλειά του. Για τα άλλα που έγραψα (δήθεν «ολοκαύτωμα», ότι είσαι πάμπλουτος, ότι φαντασιώνεσαι δίμετρους Έλληνες εθνικιστές τσολιάδες) όμως δεν βλέπω να απαντάς!!! Άρα θεωρώ ότι τα δέχεσαι και τα εκλαμβάνω ως δεδομένα...

Υ.Γ.
Τα ᾿ μαθες για τη μήνυση που φάγανε τα αδέρφια σου οι εβραιοσιωνιστές της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας από τον Πλεύρη;;;;;;;;;; Έχω την εντύπωση ότι το κωλοτρυπίδι τους θα έχει σφίξει αρκετά!!! Θα ήθελα να ήμουν από μία πλευρά να δω τα μούτρα τους! Τον υποτιμήσατε. Τα βάλατε με λάθος άνθρωπο, με ορκισμένο εχθρό του εβραιοσιωνισμού. Παραδέξου το, όσο και να μισείς τον Πλεύρη, ότι ο εγκέφαλος του λειτουργεί με απόδοση απλησίαστη για σένα, και φυσικά για όλους αυτούς των Αντιναζιστικών Πρωτοβουλιών και όλων των άλλων του συναφιού...

Ceiling cat said...

Η ταβανόγατα που όλα τα βλέπει σας διαβεβαιώνει ότι οι "δίμετροι Έλληνες τσολιάδες" είναι χοντροί μπούληδες με ύψος 1.5m με τα χέρια στην ανάταση και περιφέρεια 3m, ανίκανοι να ντυθούν και να τραφούν μόνοι τους, θεωρούν ότι οι αναρχικοί είναι άπλυτοι γιατί δεν έχουν και αυτοί τη μαμά να τους πλένει, να τους ταϊζει, να τους χτενίζει και να τους αφαιρεί το butt-plug.

Anonymous said...

Ταβανόγατα, έχοντας υπηρετήσει στο Τάγμα Ευζώνων (ναι, στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη), μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει τσολιάς (=εύζωνας, ακριβολογώ εάν δεν το έχεις καταλάβει) κάτω από 2 μέτρα ύψος, και με ψωλή μικρότερη από 20 εκατοστά. Αυτοί που περιγράφεις είναι οι «αναρχικοί» φίλοι σου σαν τον Urfurslaag (ειδικά το "περιφέρεια 3m" του ταιριάζει γάντι). Πρόσεξε μην πέσεις από το ταβάνι...

Molotov said...

file yparxei pouthena auti i ekpompi sou?

fainetai endiaferousa...

tha ithela na tin katevasw..

euxaristw..

Urfurslaag said...

Όχι δυστυχώς. Γενικά σπάνια κρατάω τις εκπομπές κυρίως γιατί γίνονται σε άμεση συνάρτηση με το τσατ του καναλιού και χωρίς να βλέπεις και το τσατ δεν πολυβγάζουν νόημα...