Sunday, January 13, 2008

Ο Δήμος προσπαθεί να δώσει απαντήσεις αλλά γεννάει νέες ερωτήσεις...

Μετά από ερώτηση του xblog στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με το προηγούμενο portal, προστέθηκαν στη σχετική ανακοίνωση μερικά ακόμη στοιχεία:


Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη δαπάνη δημιουργίας της διαδικτυακής πύλης, θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

Το portal σχεδιάστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μιας πόλης που φιλοξένησε ένα επικοινωνιακά κορυφαίο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με το ποσό αυτό καλύφθηκαν τα παρακάτω:

  • Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός portal ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πόλης των Αθηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η φιλοξενία του portal σε μηχανήματα του αναδόχου για περισσότερο από 2,5 χρόνια τόσο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τέθηκαν πολύ υψηλές προδιαγραφές επισκεψιμότητας, όσο και στη συνέχεια με επίσης υψηλές προδιαγραφές (όχι όμως επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων).
  • Τεχνική υποστήριξη του portal και ανάπτυξή του με νέες εφαρμογές και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια.
To σάιτ που τελικά κατασκευάστηκε και τηρούσε όλες αυτές τις προυποθέσεις είναι αυτή η μαλακία εδώ.


Για το σάιτ αυτό ένας φίλος ντιβέλοπερ μου είπε ότι "αυτό το πράμα μια φορά πόρταλ δεν είναι". Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αν αυτό αξίζει τα λεφτά του από πλευράς ντιβέλοπινγκ αλλά αισθητικά που είμαι σε θέση να κρίνω με ασφάλεια μπορώ να πω ότι είναι ενα αισθητικό ψοφίμι.

Υπάρχει κανένας ντιβέλοπερ αναγνώστης τουτουνού του μπλογκ ή όλοι άεργοι είμαστε; Ενας ντιβέλοπερ ρε παιδιά να μας πει υπεύθυνα πόσο θα κοστολογούσε τη δουλειά...

4 comments:

Anonymous said...

Me 10-20 χιλιάρικα θα το 'κανα καλύτερο!
Ημαρτον...

Lion said...

Καλησπερα,
δεν θελω να θιξω τον συναδελφο πιο πανω, αλλα η δουλεια δεν γινεται με 10-20 χιλιαρικα. Για να γινει σωστα χρειαζονται τα 10πλασια. Εγω θα ζηταγα 170 - 200 χιλιαδες (και θα ημουν απο τους πολυ φτηνους).
Βεβαια, ολα ειναι συναρτηση της ποιοτητας. Θεωρητικα, η δουλεια μπορει να γινει και με 5 χιλιαρικα, αλλα μονο στο χαρτι. Πρακτικα, ενα συστημα αξιας 5000 δεν προκειται να δουλεψει ποτέ.

Δεν προσπαθω να υπερασπιστω τα λαμογια, αλλα η λεξη "πορταλ" δεν ειναι κατοχυρωμενη. Ο καθενας καταλαβαινει οτι θελει.

Το κυριοτερο: μην κρινετε την ποιοτητα απο τις 2-3 σελιδες που βλεπετε. Η ποιοτητα ενος πορταλ δεν ειναι μονο το τι παρουσιαζει στον επισκεπτη, αλλα το ποσο σταθερο ειναι, ποσο ευκολα ανανεωνονται οι καταχωρισεις, πως αυτοματοποιουνται τα λινκ, ελεγχομενες προσβλασεις κλπ.κλπ.κλπ.
Θελω να πω, το 80% της αξιας ενος πορταλ ειναι αορατο για τον επισκεπτη που ανοιγει ενα browser και κανει κλικ στην σελιδα.
Οσο για το design της σελιδας, ποσα χρωματα θα μπουν, ποσα μενου - δηλαδη το καθαρα αισθητικο μερος ειναι μονο 1-1.5% της αξιας ενος πορταλ.
Η αισθητικη ενος πορταλ ειναι αμελητεο εξοδο στο συνολικο εργο. Το να το φτιαξεις καλυτερο αισθητικα, θα επηρεασει το κοστος απο ελαχιστα εως καθολου.

Τελευταιο επιχειρημα: ολος ο μπλογγερ, δεν ειναι παρα ενα πορταλ. Στον αισθητικο τομεα μαλιστα ειναι πιο απλος απο το πορταλ του Δημου. Αν καποιος συναδελφος υποστηριζει οτι μπορει να φτιαξει την πλατφορμα του blogger.com με 10 χιλιαρικα, τοτε ας προσπαθησει να το κανει. Ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα.

Υ.Γ. Μια λογικη, μεσαια τιμη θα ηταν γυρω στα 250 - 300 χιλιαρικα. Για ενα συστημα που θα λειτουργουσε αψογα. Το συγκεκριμενο κοστισε 800 (αν θυμαμαι καλα) και ΔΕΝ λειτουργει. Απο τα 20 λινκ που κλικαρισα, τα 15 με εβγαλαν σε λαθη. Αρα εχουμε ξεκαθαρα (αλλο ενα) σκανδαλο υπερτιμολογησης. Δεν χωραει αμφιβολια εδω. Καποια λαμογια εφαγαν χοντρα.

Αλλα - απο την αλλη μερια - οχι να βγαινουμε και να λεμε οτι "εγω με 10 το εφτιαχνα καλυτερο". Σιγα μεγαλε, θα σου σκιστει το καλτσον. Αυτα ειναι τυπικες νεοελληνικες μεγαλοστομιες.

Lion said...

Συγνωμη, μια διορθωση.
Ξαναεπισκεφτηκα το σαιτ και αυτην την φορα εβαλα καποιες σωστες ρυθμισεις. Τελικα το σαιτ λειτουργει. Σε ολα τα λινκ που κλικαρισα, βγηκε ενα σωστο κειμενο. Στην πρωτη επισκεψη εφταιγα εγω για τα λαθος λινκ.

Αρα μενει οτι εχουμε ενα σαιτ που κοστισε 800-900 χιλιαρικα ( ; ) ενω θα μπορουσε να ειχε κοστισει 250 - 300. Τουλαχιστον λειτουργει οπως πρεπει, μετα απο μια πρωτη ματια. Δεν προφταινω να του κανω και load test για να δω αν πραγματι θα αντεχε 10000 επισκεπτες ταυτοχρονα. Επιφυλασσομαι.

Urfurslaag said...

χμμμμμ