Friday, December 21, 2007

fuck the corporate world




Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ισχύει πράγματι κάποιας μορφής ελευθερία λόγου, αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που ίσχυε επί χούντας ας πούμε. Αλλά υπάρχει ένα κομάτι του λόγου μας που λογοκρίνεται βάναυσα όσο και ύπουλα. Μου πήρε πολύ καιρό να το συνειδητοποιήσω αλλά οι σύγχρονοι λογοκριτές μας αδιαφορούν σχεδόν για τα πάντα αλλά ψάνουν μεθοδικότατα μία και μόνο παράμετρο: τις αναφορές σε εταιρείες.

Εκεί οι καταγγελίες είναι άμεσες οι αστυνομικοί αποτελεσματικοί, οι εισαγγελείς αδίστακτοι και οι δικαστές εξαντλούν τα όρια των ποινών. Έτσι τα μέσα ενημέρωσης θα καταγγείλουν τα πάντα και τους πάντες χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά ποτέ τις μεγάλες εταιρείες. Και για αυτή την διαφορετική μεταχείρηση θα πληρωθουν αδρά. Το λάδωμα αυτό, των εκατομυρίων ευρώ γίνεται σε μορφή διαφημιστικών πακέτων.


Έτσι ένας εκπρόσωπος μιας μεγάλης εταιρείας θα αντιμετωπιστεί από το μέσο που τον φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν πρέσβης ενός ισχυρού κράτους και όποια φωνή δεν τον γλύφει, πνίγεται.Στη μπλογκόσφαιρα το είδαμε με τις περιπτώσεις του ΠΡΕΖΑ Τv και της NIEMANDSROSE. Τα σχόλια και τα ποστ τους ενόχλησαν εταιρείες και η Λάιφο δεν μπορούσε να επιτρέψει να πετάνε γιαούρτια στους υψηλους καλεσμένους τους. Και ενώ στην περιπτωση της NIEMANDSROSE είναι οφθαλμοφανες, στην περίπτωση του ΠΡΕΖΑ Τv είναι λίγο πιο περίπλοκο. Ο Πρέζα ΤV κοροϊδεύοντας τα ζαβά των καλλιστείων προσέβαλε το κανάλι που δείχνει αυτή τη ξεφτίλα και που ταυτόχρονα τα χώνει αδρά στην εφημερίδα.

Και έτσι τα πουλημένα μέσα ενημέρωσης με μια λογική τύπου "δεν δαγκώνουμε το χέρι που μας τρέφει" αποσιωπούν χιλιάδες καταγγελείες και φωνές διαμαρτυρίας για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ελεύθερη αγορά.

Επειδή λοιπόν είμαστε μόνο λόγια, αλλά τα λόγια πολλές φορές είναι καλύτερα από πράξεις εγκαινιάζω από σήμερα την στήλη "fuck the corporate world" όπου οι πολυπληθείς και υπερήφανοι αναγνώστες του μπλογκ μας μπορουν ελεύθερα να αφήνουν τις καταγγελείες τους για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους των μεγάλων εταιριών αλλά και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτά και καλό ραμαζάνι.


.

6 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δηλαδη αν σου δωσω στοιχεια και αποδειξεις για κατι,θα παρεις την ευθυνη να το βγαλεις πρωτος;;;
Αφορα μεγαλο ΙΕΚ...για το οποιο συντομα θα γινει καταγγελεια στην επιτροπη ανταγωνισμου και στο Υπ.Παιδειας...
Εγω παντως προς το παρον σιωπω και δεν ξερω πως κρατιεμαι....

Urfurslaag said...

Ναι. Στείλε μέιλ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Anonymous said...

Εγω κατηγγειλα, ή καλυτερα εγραψα την αληθεια οσον αφορα το νορθ κολετζ το οποιο αντιμετωπιζει οικονομικα προβληματα και θα του κανουν εξωση, και παρολ' αυτα συνεχιζει να προσφερει τις "υπηρεσιες" του.Με ανακαλυψαν οι δικηγοροι και μου ζητησαν να το διαγραψω.Το συμφερον πανω απ' ολα.Μετα απο αυτο καταλαβα οτι πρεπει να προσεχουμε λιγο τι γραφουμε.

Urfurslaag said...

Μου κάνουν τρομερή εντύπωση αυτά που λέτε και οι 2.

Μηπως πρέπει να γίνει κάτι πιο οργανωμένα και ψύχραιμα πάνω στο ευρύτερο ζήτημα?

Πιστεύω πως ΟΛΕΣ οι πληροφορίες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και να είναι στο χέρι του καθενός να τις αξιολογήσει και να κρίνει την αξιοπιστία τους.

Anonymous said...

Εγώ θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει σχετική νομοθεσία (στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε)στην οποία στηρίζονται όλοι αυτοί οι απαράδεκτοι. Είναι εξοργιστικό να υφίσταται λογοκρισία. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και νομίζω πως πρέπει να παρθεί κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή της.
"Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να λεχθούν" Raoul Vaneigem.

Urfurslaag said...

υπάρχει σχετική νομοθεσία