Thursday, June 14, 2007

Cargo Cult


Στον Β' ΠΠ, όταν - πολεμώντας τους Ιάπωνες - οι Συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Παπούα, χρειάστηκε να φτιάξουν διαδρόμους προσγειώσεως / απογειώσεως για τα αεροσκάφη που θα τους τροφοδοτούσαν. Αυτό σήμαινε οτι έπρεπε να καθαρίσουν εκτάσεις ζούγκλας, εργασία που ήταν αρκετά κοπιαστική.

Οι ντόπιοι κανίβαλλοι τους παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον. Όταν αυτοί οι μίνι-αερολημένες ήταν έτοιμοι, οι Παπούα έμειναν έκθαμβοι καθώς τα μεγάλα ασημένια Πουλιά των Θεών, άρχισαν να κατέρχονται και να αποθέτουν κάθε λογής αγαθό στα χέρια αυτών των παράξενων νεοεισερχόμενων.

Οι Παπούα δεν ήταν χαζοί. Κατάλαβαν αμέσως την σημασία αυτών των αερολωρίδων, και ζηλεύοντας τα αγαθά που έβλεπαν στα χέρια των λευκών, έσπευσαν αμέσως και αυτοί να φτιάξουν δικά τους αεροδρόμια. (Θα προτιμούσαν, βέβαια, να έτρωγαν και τους λευκούς και τους αερολιμένες τους, αλλά δυστυχώς τα όπλα των λευκών ήταν πολύ δυνατά, και τα Θεϊκά Πουλια τους έφερναν όλο και περισσότερα.)

Οι Παπούα δεν ήταν τεμπέληδες. Σκάλισαν ξύλινους ασύρματους και ξύλινα ακουστικά, και τα φόραγαν όσο κάθονταν σε καλαμένιους πύργους ελέγχου που είχαν επινοήσει. Έκαναν με ξύλινα κουτάλια τα σήματα προσγείωσης και απογείωσης που είχαν μάθει επ΄ακριβώς!
Μέχρι και ξύλινα μοντέλα αεροπλανάκια είχαν φτιάξει, και ανάβαν φωτιές δίπλα στις αερολωρίδες σε ακριβή διαστήματα, όπως είχαν παρατηρήσει...

Οι άμοιροι οι Παπούα μείναν με τους αερολιμένες για πολυ καιρό αφού έφυγαν οι λευκοί. Σποραδικά κούλτες εμφανίζονταν μέχρι και την δεκαετία του '60. Τί τεμενάδες να κάνουνε, τί προσευχές, φαντάζομαι ακόμα και καμμιά ανθρωποθυσία που και πού - αλλά για κάποιον περίεργο ανεξήγητο λόγο τα Ασημένια Θεϊκά Πουλιά δεν πήγαν ποτέ στις τοποθεσίες που με τόση ευλάβεια τους είχαν ετοιμάσει.

Το κείμενο αυτό το βρήκα σε ένα φόρουμ. Το έχει γράψει ο Κυνικός. Το διάβασα πριν 3 μέρες και από εκείνη τη στιγμή το σκέφτομαι συνέχεια. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο παράδειγμα για το τι ακριβώς είναι οι Θρησκείες: μια παρεξήγηση.

18 comments:

Greek History X said...

StarGate...

περαστικός said...

Είχα διαβάσει παλαιότερα για αυτό. Η συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται, σε σχέση με την ερμηνεία διαφόρων συμβόλων, παραστάσεων και παραδόσεων αρχαίων πολιτισμών, ως αναλογικό επιχείρημα από τους οπαδούς των θεωριών ότι παλαιότερα είχαμε δεχθεί επισκέψεις εξωγήινων ή ότι είχαν αναπτυχθεί εξελιγμένοι πολιτισμοί.

λολιτα said...

Όντως...αυτό με κάνει να πιστεύω οτι και ο χριστός ίσως ήταν ένας Κόπερφιλντ της εποχής του!

Urfurslaag said...

Πράγματι, η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για διάφορα. Δεν παύει πάντως να είναι μια πολύ ζωντανή περίπτωση όπου συγκεκριμένα γεγονότα, τα οπία κάθε δυτικό παιδί ήξερε την ερμηνεία τους (οι αερομεταφορές ας πούμε) παρερμηνεύτηκαν ως μαγικά από ανθρώπους στερημένους από πληροφορίες και μετεξελίχθηκαν σε θρησκευτική πίστη.

Urfurslaag said...

Λολίτα δεν νομίζω ότι ο Τζήζους έκανε ποτέ όλα αυτά τα κολπάκια που του αποδίδουν οι μουρλαμένοι. Καθόταν και έλεγε τα δικά του για να γίνει στη συνέχεια θύμα παρεξήγησης και ο ίδιος.

Urfurslaag said...

Νομίζω πάντως πως η περίπτωση των Cargo cult αν χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για κάτι είναι παρεξηγήσιμο. Αλλά αν χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για σκέψη είναι πολυ γόνιμο έδαφος. Σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο ίσως είναι και η ίδια η τέχνη. Δημιουργούμε αντικείμενα στα οποία και αποδίδουμε μαγικές διαστάσεις χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλωστε ακριβώς έτσι ξεκίνησε η τέχνη. Αναρωτιέμαι αν άλλαξε κάτι από τότε.

Anonymous said...

ρε καθήκι,

άκου το ανέκδοτο με το Τζήζας.


Έρχεται λέει ο Τζ. να δει αν έπιασε τόπο η θυσία του. Και βρίσκεται ιν δε μίντλ οφ φάκινγκ νόου-ουερ, μέσα στη βροχή, εξουθενωμένος, πεινασμένος, διψασμένος, γενικά ταλαιπωρία.


Βλέπει ένα καλύβι και φως. Χτυπάει την πόρτα, ανοίγει η (κλασσική) γριά, "παλληκάρι μου..." κλπ, τον ταίζουν, τον ποτίζουν.

Σε μιά φάση του λέει ο γέρος "παλληκάρι, να κάνουμε κι ένα γιομιστό?". "Μέσα" λέει ο Τζ., ανάβουνε, όλα καλά, σκέφτεται ο Τζ. "έπιασε τόπο η θυσία μου, καλό το ανθρώπινο γένος, θα πω του παππού την αλήθεια".

"Παππού", του λέει "είμαι ο Τζ."


"Καλό το γάρο, ε παλληκάρι?" απαντάει ο παππούς...(Χαίρετε λολίτα)

Urfurslaag said...

χαχαχα


...επίκαιρο.

Yellow Kid said...

Και να φανταστείς οτι για σύμβολο θρησκείας έχουμε έναν απο τους χειρότερους τρόπους βασανιστηρίου!

Εχεις σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η παντομίμα που θα κάναμε όταν περνάμε απο εκλησσία αν οι ρωμαιοι είχαν εφεύρει την ηλεκτρική καρέλα;

Υ.Γ1. Οταν λέω "έχουμε" η "κανουμε" σίγουρα δεν εννοώ εμας τους δύο. Δυστυχώς αυτή η χώρα συνεχιζει να πιστέυει πως έχει επίσημη θρησκεία και πως αυτή είναι η Χ.Ο.
Υ.Γ2.
Τραβα πές τους πως η επίσημη θρησκεία μας είναι στην πραγματικότητα η Vodafone!!!!

Urfurslaag said...

Γέλλοου κιντ, αγαπημένε μου μπατζανάκη, τα σχόλιά σου είναι εύστοχα και εξαιρετικά αστεία.

Βλέπω ότι τα θρησκευτικά ζητήματα προκαλούν ακόμα συζητήσεις αντί για χασμουρητά.

Καλώς λοιπόν. Θα επανέλθω.

περαστικός said...

Λυπηρό είναι επίσης ότι το ανθρώπινο παράλογο έχει τέτοια δύναμη ώστε ακόμη και όταν οι παρεξηγήσεις λύνονται, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων μένει πεισματικά προσκολλημένο σε αυτές εφευρίσκοντας διάφορα απίθανα επιχειρήματα και εκλογικεύσεις (είναι η παράδοσή μας, είναι όλα συνομωσία, έχουν όλα συμβολική ερμηνεία, στην πραγματικότητα η πίστη μας δεν πλήττεται, σε τελική ανάλυση οι θεοί δεν τους έβαλαν να μας επισκεφθούν;)...και δώσ’ του λιτανεία τα αεροπλανάκια, και να οι αρχιερείς με τα άμφια με τα σύμβολα της USAF, ακόμη και όταν το αληθινό αεροδρόμιο είναι δίπλα.

Urfurslaag said...

Το ακόμα πιο λυπηρό είναι πως η μεγάλη μερίδα του κόσμου που πιστεύει όλες αυτές τις ανοησίες έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από μια πολύ μικρή μερίδα αδίστακτων ανθρώπων που η διατήρηση της εξουσίας τους και της χλιδάτης ζωής τους είναι αυτοσκοπός ο οποίος και αγιάζει όλα τα μέσα.
Ο αδρότατα κρατικά επιχορηγούμενος Χριστόδουλος καλά-καλά δεν επιτρέπει την διδασκαλία της θεωρείας της εξέλιξης στα σχολεία της χώρας μας. Και έχει και την δύναμη και τα χρήματα για να επιβάλει την άποψή του.

habilis said...

Παιδια χιλια συγγνωμη μια καλλισπερα να πω στον anonymous για το ωραιο ανεκδοτο...

Urfurslaag said...

συγχωρεμένος

Anonymous said...

ρε καθήκι,


εγώ θα τον συγχωρέσωJESUS SAVES
MOSES INVESTSJESUS LOVES BLACK & WHITE
BUT HE PREFERS BALLANTINES

itelli said...

Ο γνωστός Θεός Τζον (καθ'οτι έτσι είχε συστηθεί ένας εκ των πιλότων).

Urfurslaag said...

Δεν ξέρω αν είμαι μόνο εγώ αλλά η προσφώνηση "ρε καθήκι" μου φαίνεται κάπως κιτς

Anonymous said...

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城